open-navfaktor-logo
search
Aleksej Žuravljov
Ruski zastupnik zaprijetio državi, članici NATO-a: "Vi ste sljedeći, Švedska se priprema, ali i Balkan"
Ruski zastupnik i bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina sugerirao je tokom nedavnog televizijskog nastupa da bi Rusija mogla napasti Poljsku.
14.01.2024. u 13:10
get url
text

- Imam pitanje za vas, momci sa Zapada, šta ćete učiniti u vezi s tim - upitao je Aleksej Žuravljov, pa nastavio:

- Jako dobro znate da je Ukrajina gotova. Šta dalje? Švedska se priprema, ali i Balkan. Poljaci su se malo stišali, vjerovatno su počeli shvatati da su oni sljedeći. Naravno, nemamo iluzija, ali jasno nam je da se svi oni spremaju za sljedeću fazu rata - rekao je Žuravljov.

Jedan važan faktor koji Žuravljov nije primijetio je da je Poljska, za razliku od Ukrajine, članica NATO-a, kojem se službeno pridružila 1999.

Napad na Poljsku doveo bi do toga da se ostale članice NATO-a pridruže, jer član 5 kaže da se agresija na jednog člana smatra napadom na sve.

Krajem prošlog mjeseca Poljska je mobilizirala trupe nakon što je "neidentificirani objekt" prešao njenu granicu iz smjera Ukrajine.

Incident se dogodio tokom, kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao, "masivnih raketnih napada koje je izvela Rusija".

Glasnogovornik poljskog ministarstva odbrane rekao je tada za Newsweek da je "trenutno u toku potraga za objektom" i dodao da je poljska operativna komanda "u stalnom kontaktu sa ukrajinskom stranom".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.