open-navfaktor-logo
search
Nepromijenjen stav
SAD negativno odgovorio na zahtjev Rusije da se "Ukrajina ne prihvati u NATO"
Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da nisu pozitivno odgovorili na zahtjev Rusije da se "Ukrajina ne prihvati u NATO" te da nema promjena u politici otvorenih vrata Alijanse.
26.01.2022. u 19:58
get url
text

Blinken je na konferenciji za novinare u američkom State Departmentu potvrdio da su danas dali pisani odgovor na ruske sigurnosne ponude. Navodeći da pojedinosti pisanog odgovora neće dijeliti s javnošću, Blinken je naglasio kako žele da se diplomatija s Rusijom nastavi u okviru "dobrih namjera".

Blinken je naveo da su također objasnili područja u kojima bi mogli raditi pronalazeći zajednički jezik s Rusijom, te dodao:

- Identificirali smo druga područja u kojima vidimo potencijal za poboljšanje saradnje. Ponudili smo Rusiji dodatni sporazum, uz New Start sporazum, za smanjenje strateškog naoružanja u Evropi, uključujući nuklearne projektile, da na taj način povećamo transparentnost i stabilnost."

Ističući da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati sigurnost Ukrajine, Blinken je kazao da su Kijevu ove sedmice poslali 283 tone vojne pomoći, te da bi u narednim danima mogli isporučiti dodatne količine.

Dodao je kako SAD nije dao pozitivan odgovor na prijedlog Rusije o eventualnom neulasku Ukrajine u NATO, te naveo da nema promjena u politici otvorenih vrata Alijanse.

- Ponovili smo ono što smo govorili mjesecima. Nastavit ćemo politiku 'otvorenih vrata' NATO-a. Nema promjene u našem stavu. Rasprava o politici otvorenih vrata nije nešto što bi SAD učinio jednostrano. Mislim da ne mogu biti jasniji od toga, nastavlja se politika otvorenih vrata. Ovo je naše opredjeljenje - poručio je šef State Departmenta Antony Blinken.

Dodao je da će obavijestiti članove Kongresa o pisanom odgovoru Rusiji.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.