open-navfaktor-logo
search
Trump objavio
SAD odobrile plazmu za liječenje koronavirusa: "Ovo je prekretnica"
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je hitno odobrenje za upotrebu krvne plazme pacijenata oporavljenih od koronavirusa kao terapiju za liječenje COVID-19 bolesti.
24.08.2020. u 08:10
get url
text

Takozvana terapija konvalescentnom plazmom nalazila se u fazi kliničkih testiranja, kao jedna od čitavog niza potencijalnih terapija za liječenje COVID-19 bolesti.

Infuzijom plazme bogate antitijelima protiv novog koronavirusa, dobivene iz krvi pacijenata koji su se oporavili od te bolesti, kako se očekuje, može se potaknuti imunološki sistem zaraženih pacijenata na stvaranje vlastitih antitijela u borbi protiv te bolesti.

Predsjednik Donald Trump rekao je da liječenje može smanjiti smrtnost za 35 posto.

Odluka dolazi dan nakon to je Trump optužio FDA da sprečava razvoj cjepiva i lijekova iz političkih razloga.

Trump je odluku objavio na press konferenciji uoči Republičke nacionalne konvencije, gdje će pokrenuti svoju kampanju za osvajanje drugog mandata u Bijeloj kući.

- Ovome se dugo radujem. Zadovoljstvo mi je što uistinu historijski najavljujem našu bitku protiv kineskog virusa koja će spasiti bezbroj života - rekao je predsjednik SAD-a novinarima u nedjelju, dodavši da je ovo prekretnica.

Trump je opisao postupak kao moćnu terapiju i apelirao na Amerikance da doniraju plazmu ako se oporave od covida-19.

FDA je liječenju dao "odobrenje za hitnu upotrebu", a ne potpunu suglasnost, uz objašnjenje da rana istraživanja sugeriraju da krvna plazma može smanjiti smrtnost i poboljšati zdravlje pacijenta ako se primjenjuje u prva tri dana od njihove hospitalizacije.

Studiju je provela Mayo klinika, ali ona je kontroverzna ne zbog nereprezentativnog broja sudionika, već zbog nedostatka placebo testne grupe pa je rezultate te studije teško korektno interpretirati, pišu američki mediji

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.