open-navfaktor-logo
search
Napadi u Crvenom moru
SAD vratio jemenski pokret Huti na listu stranih terorističkih organizacija
Administracija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ponovo je uvrstila grupu Ansarallah, poznatu kao Huti u Jemenu, na listu "stranih terorističkih organizacija" zbog njenih napada u Crvenom moru.
17.01.2024. u 21:13
get url
text

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je da su napadi Huta, koji su poremetili trgovinski transport brodovima u Crvenom moru, ugrozili i američko osoblje i da su i američka administracija i međunarodna zajednica reagovale zajednički na te napade.

- Kao odgovor na ove napade koji su u toku, Sjedinjene Države su dodale Ansarallaha, također poznati kao Huti, na svoju listu svjetskih terorističkih organizacija - kazao je Sullivan.

Naveo je da Huti mogu brzo biti uklonjeni sa ove liste, ako prekinu svoje napade u Crvenom moru.

Napominjući da će Huti na listu biti uvršteni nakon 30 dana, Sullivan je naglasio da su takvu odluku donijeli kako bi spriječili pogoršanje humanitarne situacije u Jemenu.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Huti moraju biti odgovorni za svoje aktivnosti, ali da to ne treba pripisivati ​​jemenskim civilima. Dodao je da će američki State Department poduzeti korake za smanjenje mogućih efekata na narod Jemena.

Huti su prethodno dodani na listu stranih terorističkih organizacija u posljednjim danima administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Jemenska grupa Huti saopćila je danas da neće odustati od podrške Palestini i da ih od toga ne može odvratiti ni to što su ih Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo uvrstile na listu globalnih terorističkih organizacija.

- Odluka SAD-a neće imati utjecaja na terenu. Američko etiketiranje neće nas odvratiti od podrške Palestini i palestinskom narodu. Odluka SAD-a samo će povećati našu privrženost našem stavu podrške Palestincima - rekao je glasnogovornik Huta Mohamed Abdel-Salam za katarsku televiziju Al Jazeera.

Huti kažu da njihovi napadi u Crvenom moru imaju za cilj pritisak na Izrael da zaustavi svoj smrtonosni napad na Pojas Gaze, u kojem je od oktobra ubijeno najmanje 24.448 ljudi. SAD i Velika Britanija pokrenule su zračne napade na položaje Huta u Jemenu posljednjih dana u znak odmazde za napade u Crvenom moru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.