open-navfaktor-logo
search
Eskalacija
Samo danas sravnjene tri kuće: U Tel Avivu održani protesti protiv izraelskih napada na Gazu
Grupa Izraelaca i aktivista okupila se u subotu na trgu Habima u Tel Avivu, glavnom gradu Izraela, kako bi protestovali protiv izraelskih napada na Gazu, javlja Anadolija.
13.05.2023. u 19:50
get url
text

Demonstranti su nosili palestinske zastave i transparente zahtijevajući prestanak napada.

Izraelski zračni napadi na blokirani Pojas Gaze nastavljeni su peti dan dok su palestinske naoružane grupe uzvratile raketama ispaljenim na Izrael.

Dok su u današnjim zračnim napadima sravnjene najmanje tri kuće, neke su pretrpjele i ogromnu štetu. Za sada nema izjave palestinskih vlasti o žrtvama u novim napadima.

U međuvremenu, palestinske naoružane grupe ispalile su raketu iz Gaze, gađajući nekoliko izraelskih lokacija.

Izraelska nacionalna hitna medicinska služba Magen David Adom navela je da su tri Izraelca povrijeđena kada je jedna od raketa ispaljenih iz Gaze pala u Sdot Negev, blizu granice s Gazom. Navedeno je kako su dvojica Izraelaca hospitalizirana s teškim povredama, dok je još jedan lakše povrijeđen.

U petak su izraelski ratni avioni uništili palestinsku kuću u izbjegličkom kampu Jabalia, na sjeveru Pojasa Gaze.

Međutim, izraelska vojska tvrdi da su u zračnim napadima pogođeni ciljevi grupe Islamski džihad.

Neki podzemni raketni položaji brigade Al-Quds, oružanog krila pokreta Islamski džihad, bili su meta tokom zračnog napada, dodaje se u saopćenju izraelske vojske.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva navodi da su u zračnim napadima poginule 33 osobe, uključujući šestero djece i tri žene. Najmanje 93 Palestinca, uključujući 32 djece i 17 žena, također su povrijeđena.

Regionalne i međunarodne sile pozvale su na trenutni prekid vatre između Izraela i palestinskih frakcija, ali do sada u tome nisu bile uspješne.

Izraelska vojska je navela da su zračni napadi dio njene operacije "Štit i strijela", ofanzive pokrenute nakon što su rakete ispaljene iz Gaze nakon smrti palestinskog zatvorenika koji je štrajkovao glađu u izraelskom zatvoru.

Prema palestinskim podacima, više od 160 Palestinaca ubijeno je od početka ove godine od strane izraelskih snaga. Najmanje 20 Izraelaca također je ubijeno u odvojenim napadima tokom istog razdoblja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.