open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda BiH
Samo dva auta vrijede više od 320.000 KM: Ko je Sokočanin od koga je oduzeta imovina vrijedna 1,1 milion KM
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje o privremenom oduzimanju imovine osumnjičenom O. O. iz Sokoca i njemu povezanih osoba, saopćio je MUP RS-a.
25.08.2023. u 10:53
get url
text

Kako nezvanično saznajemo, radi se o Ognjenu Orašaninu zvanom Oras, osumnjičenom za brojna krivična djela.

- Sud BiH je postupajući po prijedlogu Tužilaštva BiH, a sve na osnovu Izvještaja o finansijskoj istrazi Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a donio rješenje o privremenoj mjeri oduzimanja imovine radi osiguranja s ciljem sprečavanja korištenja, otuđenja i raspolaganja imovinom (nepokretnosti, pokretnosti, bankovni računi) protiv osumnjičenog O. O. iz Sokoca i njemu povezanih trećih lica - saopćeno je danas iz MUP-a RS-a.

Ukupna vrijednost imovine za koju je određena privremena mjera iznosi 1.171.236,50 КM.

U pitanju je - građevinsko zemljište u vrijednosti 274.594 КM, zemljište (četiri parcele) u vrijednosti 74.597 КM, poslovni objekat u privredi od 49.677 KM, nepokretnosti (stan, garaža i poslovni prostor) vrijedni 324.133 KM, dva automobila u vrijednosti 324.177 KM, novac na bankovnom računu u iznosu od 124.056 KM.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Orašanina zbog postojanja sumnje da je u periodu od početka 2020. godine do kraja 2022. godine, zajedno sa drugim osumnjičenima djelujući kao organizovana kriminalna grupa izvršio više krivičnih djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašteni promet oružjem vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela i pranje novca, a finansijskom istragom utvrđena je nesrazmjera između zakonitih prihoda i imovine i troškova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.