open-navfaktor-logo
search
Prva noć (VIDEO)
Sarajevo Film Festival ponovo oduševio region i svijet
Sarajlije nisu krile oduševljenje, ponosni što su se još jednom pokazali kao odlični domaćini brojnim poznatim ličnostima i turistima koji su došli iz regije i cijelog svijeta
17.08.2019. u 17:00
get url
text

Sarajevo je od jučer ponovo centar svijeta.

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu počela je osmodnevna filmska magija.

Sarajevo Film Festival, 25. po redu, jučer je dočekao brojne filmske radnike, glumce, poznate iz javnog života glavnog grada, BiH, regije, koji su i ove godine odlučili, svojim dolaskom, uveličati ovu filmsku smotru.

Inače, već danima u bosanskohercegovačkoj prijestolnici vlada prava svečarska atmosfera. Grad je pun gostiju koji su pristigli iz cijelog svijeta. Hoteli i privatni kapaciteti već su odavno puni, pa je onima koji su odlučili doći na dan otvaranja SFF-a bilo jako teško naći smještaj.

Ceremonija otvaranja počela je pićem dobrodošlice ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje su se okupile brojne poznate ličnosti, među kojima su bili: Mirvad Kurić, Ines Tanović, Emir Hadžihafizbegović, Danis Tanović, Mirsad Purivatra, Aleksandar Hemon..

Potom je uslijedila smotra sjaja, blještavila i glamura... U 19,30 sati počeo je defile zvanica u večernjim toaletama, koje su prošetale crvenim ćilimom, pred sami početak centralne ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala.

Brojna okupljena publika ispred Narodnog pozorišta Sarajevo pozdravljala ih je gromoglasnim aplauzom.

Najviše pažnje privukle su naše poznate manekenke Amra Silajdžić Džeko i Sarah Čerkez, koje su se, ako je suditi prema njihovim objavama na Instagramima, zajedno spremale za ovaj dođaj.

Lijepa Amra nosila je crvenu toaletu, a Sarah haljinu bordo boje, koja je podsjećala na perje.

Obje haljine potpisuje bh. poznata modna dizajnerica Amira Pertesi, koja trenutno živi u Beču.

Ništa manje aplauza nije dobila ni manekenka i danas uspješna poslovna žena, Džejla Glavović, koja je odjenula unikatnu haljinu Frangia Spadonna, koju potpisuju dizajneri modne kuće Twinset Milano.

A, onda je uslijedila oficijelna ceremonija otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala. Obraćajući se prisutinima, Mirsad Purivatra, čovjek koji stoji na čelu ovog jednog od najvažnijih kulturnih događaja u našoj zemlji, kazao je kako se ove godine obilježavaju dva jubileja, 25. godina Sarajevo Film Festivala, ali i 25. godina od rata i opsade Sarajeva.

Gromoglasni aplauz začuo se u dvorani kada je Purivatra dvojici velikih svjetskih reditelja i oskarovaca Pawellu Pawlikowskom i Alejandru Gonzálezu Inarritu dodijelio Počasno srce Sarajeva.

Nakon ceremonije otvaranja SFF-a grad je doslovno bio krcat ljudima. Ulicama je bilo teško proći, a brojnim ugostiteljskim objektima nije se moglo prići.

{$galerijaFotografija}

Sarajlije nisu krile oduševljenje, ponosni što su se još jednom pokazali kao odlični domaćini brojnim poznatim ličnostima i turistima koji su došli iz regije i cijelog svijeta.

Druženje je nastavljeno u hotelu Europa, gdje su se uz dobru muziku i piće zabavljale brojne osobe iz javnog života, svijeta umjetnosti, kulture, politike i sporta.

Tu su, između ostalih, bili Edin Forto, Elmedin i Dalija Konaković, Branko Đurić Đuro, Tanja Ribič, Zala Đurić, Pjer Žalica, Nikola Kojo, Vedrana Božinlvić, Eric Nelson, Filipoo Tatonni-Marcozi, Adil Osmanović, Lars Gunnar-Wiggemark, Mirvad Kurić...

Sve prisutne zabavljali su vrhunski muzičari među kojima su bili i Dino Šukalo, Amar Češljar i Branko Đurić Đuro.

Ljetno kino Raiffeisen na Metalcu otvoreno je projekcijom filma "Sin" rediteljice Ines Tanović. 

Kulminacija je uslijedila u trenutku kada je tačno u ponoć uslijedio spektakularni vatromet.

Odlična atmosfera na ulicama našeg grada vladala je do ranih jutarnjih sati.

cilim20.jpg
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.