open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Sarajlija "štancao" lažne marke i trošio ih lažno se predstavljajući kao policajac
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Samira Trebinjca (1991) iz Sarajeva kojom ga tereti za krivično djelo falsifikovanje novca i lažno prdstavljanje.
17.01.2022. u 15:18
get url
text

Optužnica ga tereti da je u junu i julu 2021. godine, pomoću odgovarajuće opreme načinio veći broj falsifikovanih novčanica u apoenima od 20, 50, 100 i 200 КM, te ih na osmišljen način stavljao u opticaj kao prave na području Sarajeva i Konjica.

- Falsifikovane novčanice optuženi je stavljao u promet najčešće dogovarajući i plaćajući raznu robu u većoj vrijednosti (od 1.100-3.000 КM), putem internet oglasnika, a zatim u cilju da sebi pribavi korist, na dogovoreno mjesto dolazio odjeven u odjeću koja asocira na uniformu policijskih službenika i stavljao u promet falsifikovane novčanice. Prema navodima optužnice, u daljim namjerama optuženi je spriječen od policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) - navodi se u optužnici.

Pripadnici SIPA-e prilikom pretresa stana i drugih prostorija, kao i automobila koje optuženi koristi, pronašli su predmete upotrijebljene za izvršenje krivičnih djela, tačnije opremu i materijal za izradu falsifikovanih novčanica, odjeću koja asocira na policijsku uniformu, kao i određenu količinu falsifikovanih novčanica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.