open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Sastanak u Federalnom ministarstvu trgovine: Podržana akcija zaključavanja cijena za 34 artikla
U Federalnom ministarstvu trgovine, na čijem je čelu ministar Amir Hasičević, danas je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i udruženja za zaštitu potrošača na kome je podržano pokretanje akcija u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom "Zaključana cijena" koja bi prethodno obuhvatila grupu od 34 artikla.
18.10.2023. u 16:46
get url
text
Federalno ministarstvo trgovine, sastanak, zaključavanje cijena
Federalno ministarstvo trgovine, sastanak, zaključavanje cijena

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić izjavio je da je nakon sastanka da bi se od 1. januara trebalo krenuti sa akcijom "Zaključavanja cijene" ne samo za 34, nego i više artikala, te da su razgovarali o modalitetu implementacije i primjene.

Sastanak je, kako je rekao Nenadić, bio prilika da sa ministarstvom i ostalim učesnicima razmjenjuju mišljenja o aktuelnim temama i dobar primjer na koji način treba tretirati različita pitanja.

- Mi smo vrlo odgovorno prihvatili aktivnost koja je u toku u vezi ograničavanja marži, dorađujemo je i uključujemo i druge nadležne koje će doprinijeti što boljoj implementaciji te odluke – naveo je Nenadić.

Ono što posebno ohrabruje poslodavce, kako je dodao, jeste da je federalni ministar trgovine pokrenuo inicijativu i konkretne aktivnosti u vezi izmjena određenih zakonskih rješenja, među kojima i zakona o unutrašnjoj trgovini.

Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić podsjetio je da je odluka u vezi ograničavanja marži stupila na snagu 12. oktobra, te da je bilo određenih nedoumica oko iste primjene odluke, što su uspjeli riješiti i na ovom sastanku.

- Prema informacijama koje imam trenutno na terenu, odluka se poštuje, nema puno prekršaja i cijene proizvoda koje su obuhvaćene odlukom iduće dole. Znači, možete provjeriti da su trgovci vršili korekcije i da su snižene cijene artikala. Mislim prije svega a cijene mlijeka, ulja, brašna, riže, cijene deterdženata za suđenje. Našim analizama prije samog donošenja ovih marži, utvrđene su puno veće marže nego što su sada propisane ovom odlukom – dodao je Ramić.

Marin Bago iz Udruženja potrošača Futura Mostar rekao je da je od njihovog osnivanja, od 2008. godine, prvi put da ih je ministar okupio u tom sastavu i da su dobili priliku biti na izvoru informacija i postaviti bilo koje pitanje.

- Dakle, apsolutno podržavamo ovu odluku i doprinos Ministarstva trgovine FBiH - naveo je Bago.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.