open-navfaktor-logo
search
Pobjegle teroristima
Sedam godina nakon otmice kćerke dobio je poziv: Je li to moj tata?
Neke od djevojaka koje je teroristička grupa Boko Haram otela prije sedam godina u nigerijskom selu Chibok, pobjeglo je svojim čuvarima, potvrdio je otac jedne od njih.
29.01.2021. u 20:19
get url
text
Neke od otetih djevojaka

Halima Ali Maiyanga, jedna od više od 100 djevojaka koje se još vode kao nestale, pozvala je svog oca da kaže da su ona i druge djevojke pobjegle militantima u četvrtak.

- Pitala me je: Je li to moj tata? Je li to moj tata i počela je plakati. Plakala je tako puno da je nisam dobro čuo. I ja plačem. Nisam očekivao da ću je više ikada čuti - rekao je Ali Maiyanga za CNN.

Djevojka je poziv uputila s telefona sigurnosnih snaga Nigerije. Još uvijek nije poznato koliko je djevojaka oslobođeno.

Teroristi su 2014. godine napali internat u selu Chibok i oteli 276 djevojaka, što je privuklo veliku pažnju širom svijeta i dovelo do pokreta po nazivom Bring Back Our Girls (Vratite naše djevojke).

Veliki broj njih pobjegao je nedugo nakon otmice. Jedna djevojka pobjegla je 2016. godine i pronađena je u nigerijskoj džungli. Boko Haram je pustio 21 djevojku nakon pregovara s vladom 2016. godine. Nakon toga, 82 djevojke su puštene u razmjeni za teroriste koji su bili u zatvoru u glavnom gradu Abuji.

Od tada je bila nepoznata sudbina još 112 mladih žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.