open-navfaktor-logo
search
Pozvao na djelovanje
Šef turske diplomatije Fidan: Brutalni napadi Izraela na Gazu su ratni zločini
Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je u srijedu da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) nije u stanju jednim glasom pozvati na djelotvoran prekid vatre u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.
29.11.2023. u 20:09
get url
text

- Brutalni napadi Izraela na Gazu i njeno stanovništvo predstavljaju ratne zločine. Pozivamo sve civilizirane države da se ograde od tih zločina - rekao je Fidan na sastanku u Vijeću sigurnosti UN-a o situaciji na Bliskom istoku.

Fidan je kazao da su snažne globalne institucije potrebne u ovako teškim vremenima upravo kako bi se provelo međunarodno pravo i zaštitio moralni kompas čovječanstva.

- Nažalost, Vijeće sigurnosti UN-a ponovo nije ispunilo odgovornost da održi međunarodni mir i sigurnost. Nije bilo u mogućnosti da jednim glasom pozove na efikasan prekid vatre - rekao je on.

Kako je kazao, Vijeće sigurnosti UN-a ne može čak ponuditi ni rješenje za poništavanje historijske nepravde koju Palestinci trpe već decenijama.

- Ova paraliza će sigurno dodatno odjeknuti u suočavanju s drugim globalnim krizama i narušiti kredibilitet Vijeća sigurnosti UN-a u očima čovječanstva. Ovo također uništava međunarodni sistem zasnovan na pravilima na kojem su uspostavljene Ujedinjene nacije - kazao je Fidan i dodao:

- Bez međunarodnog prava, principa i moralnog kompasa, svi smo u nepoznatim vodama. Ako uskoro ne riješimo ovaj problem, sve nas će opet proganjati sve izraženiji radikalizam svih vrsta, koji će se dodatno hraniti nekažnjivošću i nepravdom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.