open-navfaktor-logo
search
Intenzivirani sukobi
Šef UN-a Guterres pozvao na umjerenost: Upozorio na rizik da se situacija u Gazi proširi na regiju
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je na rizik da se situacija u Gazi proširi na regiju i pozvao na hitnu suzdržanost, javlja Anadolija.
29.12.2023. u 19:40
get url
text

Prema pisanoj izjavi Ureda glasnogovorništva UN-a, Guterres je napomenuo da su se sukobi između Izraela i Hamasa i drugih grupa u Gazi intenzivirali i da je duboko zabrinut zbog situacije koja se širi na regiju.

Guterres je naglasio da bi to imalo vrlo razorne posljedice za cijeli region.

- Što duže traje sukob u Gazi, to je veći rizik da se situacija proširi na širu regiju, poveća tenzije i pogrešne procjene strana - upozorio je on.

Navodeći da su rastuće nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, intenzivirane operacije izraelskih snaga, veliki broj žrtava, nasilje jevrejskih doseljenika i palestinski napadi na Izraelce izuzetno alarmantni, Guterres je upozorio da bi sukob između Izraela i Libana uticao i na regionalnu stabilnost .

Guterres je hitno pozvao sve strane na uzdržanost i smanjenje tenzija u regionu.

Skrećući pažnju na razvoj događaja u Iraku, Siriji i Crvenom moru, Guterres je pozvao članove međunarodne zajednice da iskoriste svu svoju moć i utjecaj kako bi spriječili povećanje napetosti u regiji i ponovio je svoj poziv na hitan humanitarni prekid vatre i bezuslovno oslobađanje svih zarobljenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.