open-navfaktor-logo
search
Detalji posjete
Šefica Evropske komisije se u utorak sastaje sa bh. zvaničnicima, hoće li se sresti Plenković i Komšić?
Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Sarajevo dolazi u ponedjeljak, potvrđeno je za Faktor iz evropskih izvora u Sarajevu. S njom dolaze i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske, i nizozemski premijer Mark Rutte. Kako saznajemo, sastanci sa rukovodstvom Vijeća ministara i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine planirani su za utorak, 23. januara. 
18.01.2024. u 11:32
get url
text

VEZANI TEKST - Šefica Evropske komisije, hrvatski i nizozemski premijeri sljedeće sedmice stižu u Sarajevo

Medijima bi sutra trebao biti poslan zvaničan program posjete. Detalje posjete danas nisu imali ni u uredu predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto koja se nalazi na službenom putu u Davosu. Više informacija nisu imali ni u Predsjedništvu BiH. 

Kako je ranije objavljeno, zvanični razlog posjete Sarajevu je ohrabrenjenje bh. političara na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

S tim u vezi pretpostavlja se da će teme razgovara biti ispunjavanje obaveza BiH i početak pregovora o punopravnom članstvu te o potencijalnim milijardama eura pomoći.

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra prošle godine otvoriti pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom kada se ispune kriteriji za članstvo.

Krajem prošle godine Vlada Nizozemske objavila je pismo Parlamentu. U pismu se, između ostalog, navodi kako je Nizozemska trenutno protiv otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Navodi se kako će otvaranje pregovora podržati nakon što BiH "postigne potreban stepen usklađenosti s evropskim kriterijima za članstvo".

Vlada Nizozemske smatra kako je postignut samo ograničen napredak u većini od 14 prioriteta i nazadovanje u oblasti slobode izražavanja.

Evropska komisija je u maju 2019. pred BiH postavila 14 prioriteta koje mora prije toga ispuniti prije otvaranja pregovora i članstvu. Borjana Krišto istaknula je jučer u Davosu da Bosna i Hercegovina očekuje skoro otvaranje pregovora o članstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.