open-navfaktor-logo
search
Generalni štrajk
Selimić: Nedoktori su diskriminisani u odnosu na doktore, zato štrajkujemo
Razlog za generalni štrajk, navode u ovom sindikatu, je "ispravljanja diskriminacije nedoktora u odnosu na doktore"
17.09.2018. u 13:09
get url
text

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupili su u generalni štrajk, zaposlenici su na svojim radnim mjestima, primaju vitalno ugrožene pacijente.

Međutim, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić kazao je Feni da je tako definirano zakonom, ali da je ipak drugačija situacija na terenu. Podsjeća na situaciju od prošle godine i naglašava da su "za prošlogodišnjeg generalnog štrajka radili osamdeset posto posla".

- Jedno piše u Zakonu o štrajku, drugo je na terenu. Ipak smo ljudi. Prošle godine smo 22 dana štrajka radili praktično osamdeset posto svog posla - naglašava.

Ponovio je stav Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i naglasio da je razlog za generalni štrajk "ispravljanja diskriminacije nedoktora u odnosu na doktore". Njihov zahtjev odnosi se na to da plate svim radnicima u oblasti zdravstvu, osim doktora medicine i stomatologije, budu povećane za 0,30.

Selimić podsjeća da je u štrajku i Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i kaže "oni od petog, a mi od danas".

Sindikat radnika u zdravstvu KS zalaže se za prava 6.200 radnika u zdravstvu. Po riječima Selimića, u Kantonu Sarajevo  ima ukupno 7.500 zaposlenika u zdravstvu, doktora je oko 1.300, a ostali su "oni za koje se bore“.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.