open-navfaktor-logo
search
Republikanci
Senat SAD-a blokirao milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu
Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su republikanci u američkom Senatu.
07.12.2023. u 07:45
get url
text
Senat SAD
Senat SAD

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora, a 51 protiv, što znači da mjera vrijedna 110,5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu, od ukupno 100 članova, kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Berniejem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasa sa demokratima, ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje "nehumane vojne strategije" protiv Palestinaca.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje. Nakon glasanja, demokrat Schumer je rekao da je to "ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. stoljeće", riskirajući pad zapadne demokracije.

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istaknuli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

- Nemojte griješiti, današnje glasanje dugo će se pamtiti. Ne možemo dopustiti Putinu da pobijedi - rekao je američki predsjednik Joe Biden ranije u obraćanju u Bijeloj kući.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.