open-navfaktor-logo
search
Podrška Ukrajini
Senat SAD-a jednoglasno usvojio rezoluciju, sprovesti sankcije protiv Rusije
Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se osuđuje ruska vojna agresija na Ukrajinu.
18.02.2022. u 11:19
get url
text

Nacrt dokumenta Senatu je predstavljen nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden rekao da imaju sve naznake da će Rusija napasti Ukrajinu za nekoliko dana.

Rezolucija koju je Senat usvojio ne poziva direktno američkog predsjednik da upotrebi vojnu silu protiv moskovske administracije u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, ali je nedvojbeno podržala sprovođenje sankcija.

Senat u usvojenom tekstu ohrabruje američku administraciju da provede sankcije protiv Rusije i da iscrpi svoja raspoloživa sredstva za obnavljanje mira u Evropi.

Senator Rob Portman istakao je da je Senat jedinstven u podršci nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine. Senatori su tokom rasprave naglasili da bi Bidenova administracija mogla uvesti sankcije Rusiji i bez odluke Kongresa SAD-a.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je jučer na zajedničkoj konferenciji za novinare NATO-a u Briselu da je ruska vojska dodatno pojačala svoje pripreme, odbacivši navode da Rusija povlači vojsku s ukrajinske granice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.