open-navfaktor-logo
search
Incident u Lukavici
Sijevale šake, razbijale se arkade: U kafani se potukli inspektori SIPA-e i Granične policije
Deblji kraj u okršaju izvukao je inspektor SIPA-e iz Tuzle, kojeg je inspektor Granične policije sa Sokoca, nakon  svađe, udario šakom
28.06.2019. u 22:18
get url
text

Policija iz Istočnog Sarajeva intervenirala je prošlog vikenda u jednom ugostiteljskom objektu u naselju Lukavica u Istočnom Sarajevu, nakon verbalnog, a potom i fizičkog sukoba čiji glavni akteri su bili dvojica inspektora SIPA-e sa jedne, te inspektor Granične policije BiH sa druge strane, saznaje Faktor.

Sve se, kako saznajemo, odigralo u petak oko 20 sati u klubu "Apartman" u Hilandarskoj ulici u Lukavici, a deblji kraj u okršaju izvukao je inspektor SIPA-e iz Tuzle B. H., kojeg je inspektor Granične policije I. P. sa Sokoca, nakon  svađe, udario šakom i razbio mu arkadu.

"Popili, pa dobacivali"

Iako se neposredno nakon ovog događaja spominjalo da je do sukoba navodno došlo zbog nacionalne netrpeljivosti, iz dobro obaviještenog izvora saznajemo da je povod za raspravu koja je prerasla u tuču bio sasvim drugačiji.

- Ovaj inspektor sa Sokoca u kafić je došao sa suprugom, koja je trudna, a sa njima je bila i njena majka. Ova dvojica iz SIPA-e su tu već sjedili i bili su popili. Nešto su neprimjereno dobacili i on ih je upozorio da mu je to supruga i da paze šta govore. Oni su, međutim, nastavili i tu su se "pokoškali". Odjednom se zakuhalo i ovaj iz Tuzle je završio s razbijenom arkadom - ispričao nam je ovaj izvor.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo potvrđeno nam je da su službenici PU Istočno Novo Sarajevo u petak navečer intervenirali u ugostiteljskom objektu u Hilandarskoj ulici nakon što im je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u kojem su učestvovale tri osobe.

- Na lice mjesta upućeni su policijski službenici koji su potvrdili navode prijave. Na osnovu prikupljenog operativnog materijala konstatovano je da su lica B. H. i V. A. verbalno vrijeđali lica koja su se nalazila u društvu lica inicijala I. P.  Lice I. P. ih je upozorilo da to ne čine, a zatim nasrnulo na lice B. H. zadavši mu povredu u predjelu glave. Takođe, prema raspoloživim operativnim saznanjima nacionalna netrpeljivost nije bila uzrok ovog događaja. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo uz čiji nadzor policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja i dokumentovanja predmeta - naveli su u odgovoru na naš upit iz PU istočno Sarajevo.

Unutrašnja istraga

Kako saznajemo, u vrijeme sukoba nijedan od policijskih službenika, koji se inače međusobno poznaju, nije bio na dužnosti.

Ipak, o događaju su obaviješteni odjeli za unutrašnju kontrolu obje policijske agencije.

- Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH, provodi aktivnosti iz svoje nadležnosti, u postupku preliminarnog ispitivanja navoda vezanih za informaciju o događaju koji se dogodio 21. juna 2019. godine u ugostiteljskom objektu u Istočnom Novom Sarajevu, a u kojem je učestvovao pripadnik GPBiH, u vrijeme kada nije bio na dužnosti - navodi se u odgovoru na naš upit iz Granične policije BiH, a koji potpisuje Radiša Samardžija, načelnik Kabineta direktora GPBiH.

Luka Miladinović, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) također nam je kazao da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu ove policijske agencije provodi svoju istragu vezano za ovaj događaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.