open-navfaktor-logo
search
Masovna tuča
Sijevali lanci i katanci: U KPZ-u se potukle Sejfovićeva i Smajićeva grupa
U zeničkom Kazneno-popravnom domu tokom vikenda dogodila se masovna tuča, prilikom koje je bilo i povrijeđenih, od kojih jedna osoba teže.
08.04.2020. u 14:18
get url
text

Kako saznajemo, u subotu navečer došlo je do masovne tuče u kojoj su učestvovali Amel Sejfović i grupa osuđenika s jedne i Edin Smajić sa drugom grupom osuđenika, sa druge strane.

Tuklo se ukupno 11 osoba, a svi su nakon incidenta smješteni u samicu, osim povrijeđenih, koji su u stacionaru.

Kako saznajemo, Sejfović je sa svojom grupom napao Smajića i "njegove ljude" prilikom šetnje u centralnom dijelu šetnice iznad Prvog paviljona. Svemu je prethodilo to što je Sejfović, od Ismara Halilovića, koji služi kaznu zatvora za ubistvo Damira Hodovića, tražio izvinjenje jer ga je nekad ranije provocirao.

Haliloviću je u zaštitu stao Edin Smajić, sa kojim je blizak i sve je eskaliralo u sukob.

VEZANI TEKST - Ismaru Haliloviću ponovo ista kazna za ubistvo Damira Hodovića

Prilikom tuče korišteni su metalni predmeti, lanci i katanci, stavljeni u kese i čarape, potvrdio nam je izvor blizak Ministarstvu pravde FBiH.

Tom prilikom tri osobe su zadobile povrede, te su prevezene van zatvora na pregled i ukazivanje pomoći. Dvojica su lakše povrijeđena, dok treći ima teže povrede, tačnije razbijena mu je zubna proteza. 

Za Sejfovića, koji se sumnjiči da je sve organizirao, najvjerovatnije će biti zatražena mjera tromjesečnog smještaja u samicu. 

Direktor KPZ-a Redžo Kahrić potvrdio nam je da je u tuči učestvovalo 11 osoba i da će svi biti kažnjeni. 

- Ja sam sa svima njma obavio razgovor, idu disciplinske, ali i krivične prijave jer se radi o nanošenju teških povreda, a i organiziranju grupe. Za onog koji je to organizirao Ministarstvu pravde FBiH će biti upućen prijedlog za 90 dana samice - kazao je Kahrić. 

Dodao je i da je otkako je uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa on sa svim osuđenicima razgovarao o novim uvjetima. Dozvoljene su im duže šetnje, a i da više mogu telefonirati jer im porodice ne mogu dolaziti u posjete. 

-  Oni su to sve poštovali, dobro se ponašali i onda se desilo ovo, iz nekih banalnih razloga i naravno svi će snositi sad sankcije zbog svog ponašanja - dodao je Kahrić. 

VEZANI TEKST - Da sam htio organizaciju bjekstva, pola zatvora bih poveo sa sobom

Sejfović je, podsjećamo, osuđen na 14 godina zatvora zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži, prilikom koje je ubijen biciklist, a trenutno mu se sudi zbog rukovođenja organiziranom grupom koja mu je pomogla pri bijegu iz KPZ-a Sarajevo.  

Smajić je u zenički KPZ prebačen prije nešto više od tri godine kada je napravio veliki incident u KPZ-u Sarajevo, gdje je dotad izdržavao kaznu.

On je sa pritvorenicima koji su tad bili s njim u ćeliji, razvalio vrata i napao četvericu čuvara koji su tu noć bili u smjeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.