open-navfaktor-logo
search
Užas na Novom Zelandu
Silovanja i elektrošokovi, zlostavljana i djeca od devet mjeseci: Katolička crkva se izvinila žrtvama
Izvinjavam vam se u ime svih onih biskupa i duhovnih vođa koji su nam prethodili. Nema opravdanja za njihove postupke, kao ni za naše, koji su vam nanijeli zlo, rekao je nadbiskup Wellingtona, kardinal John Dew.
26.03.2021. u 08:34
get url
text

Katolička crkva Novog Zelanda službeno se u petak izvinila preživjelim žrtvama zlostavljanja unutar Crkve, ustvrdivši kako je potrebno mijenjati njezine mehanizme i kulturu koji su ta zlostavljanja i omogućili. Nadbiskup Wellingtona, kardinal John Dew, izvinio se u ime biskupa i duhovnih vođa Novoga Zelanda pred Kraljevskom komisijom koja istražuje zlostavljanja u državnim ustanovama za brigu i vjerskim institucijama.

 - Danas, uviđajući važnost ovoga trenutka, ja vam se izvinjavam, u ime biskupa i duhovnih vođa Katoličke crkve Novog Zelanda - rekao je kardinal Dew, koji je ujedno i predsjednik Biskupske konferencije Novog Zelanda.

Njegove su izjave dio svjedočenja u sklopu istrage Kraljevske komisije kojom se žele razriješiti historijske i aktuelne optužbe za zlostavljanje.

 Premijerka Jacinda Ardern osnovala je Kraljevsku komisiju 2018. godine, smatrajući da se ta zemlja mora suočiti s "mračnim poglavljem" svoje historije, što je kasnije proširila na crkve i druge vjerske ustanove.

Komisijin preliminarni izviještaj u decembru je pokazalo da je u toj zemlji u vjerskim ustanovama i institucijama državne brige u razdoblju od 1960.-ih godina do početka dvijehiljadite zlostavljano gotovo 250 hiljada djece, mladih i ranjivih grupa. 

Istraga je utvrdila da su djeca, u nekim slučajevima ne starija od devet mjeseci, godinama trpjela zlostavljanja, uključujući silovanje i elektrošokove, od strane zaposlenika psihijatrijskih ustanova i institucija državne brige, pripadnika klera te udomitelja.

- Priznajemo da su mehanizmi i kultura Crkve omogućili da dođe do zlostavljanja. Ti mehanizmi i ta kultura su vas iznevjerili, i moraju se promijeniti - poručio je kardinal Dew.

Kraljevska će komisija svoje preporuke vladi iznijeti u konačnom izvještaju kasnije ove godine. Riječ je o jednoj od najdužih i najsloženijih istraga u historiji Novog Zelanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.