open-navfaktor-logo
search
Duguju 4,5 miliona KM
Sindikat i radnici svojim novcem kupili kombi za oporavak Zenicatransa
Cilj nam je i da za građane, koji koriste naše usluge, zadržimo postojeće cijene. Prinuđeni smo da se sami organizujemo i prikupljamo sredstva, jer je preduzeće u teškoj situaciji, a još nismo dobili ni novac od Gradske uprave Zenice, kaže predsjednik Sindikata Huso Sarvan
11.12.2019. u 16:30
get url
text
Zenicatrans
Zenicatrans

Sindikalna organizacija JKP Zenicatrans-prevoz putnika pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za obnovu voznog parka svog preduzeća, koja je rezultirala nabavkom polovnog kombija vrijednog 10.000 maraka, kojeg su predali direktoru Darminu Terziću.

- U saradnji sa našim direktorom, imamo stalnu aktivnost na nabavci novih jedinica, koje su nam neophodne zbog povećanja obima posla i potrebe da smanjimo troškove preduzeća. Cilj nam je i da za građane, koji koriste naše usluge, zadržimo postojeće cijene. Prinuđeni smo da se sami organizujemo i prikupljamo sredstva, jer je preduzeće u teškoj situaciji, a još nismo dobili ni novac od Gradske uprave Zenice - kaže predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

On napominje kako su akciju podržali svi radnici, jer svi zaposleni u tom preduzeću nisi i članovi Sindikata, a dobili su, kaže, donaciju i od Derviša Kovačevića, vlasnika zeničkog građevinskog preduzeća Neimari.

Direktor Terzić ističe kako je ovo jedinstven primjer u kojem radnici, koji nemaju visoke plaće, svojim ličnim sredstvima sudjeluju u oporavku preduzeća.

- Sindikat je ljetos učestovao sa oko 90 posto sredstava u nabavci jednog polovnog autobusa, a ovo je drugo sredstvo koje su, ovog puta u cjelosti svojim sredstvima radnici kupili - kaže Terzić.

On ističe kako se nada da će primjer radnika preduzeća i donatora Derviša Kovačeviča slijediti i drugi zenički privrednici, ali i da će uskoro dobiti novac, koji im je svojim zaključkom namijenilo Gradsko vijeće Zenice (interventno 450.000 KM za isplatu poreskog duga te četiri mjeseca po 150.000 KM za plaćanje rata duga za porez i nabavku voznih jedinica, ali i da će novac za oporavak preduzeća biti uvršten i u budžet za 2020. godinu.

- Nadam se da će Gradska uprava i gradonačelnik Fuad Kasumović, kao i svi gradski vijećnici, prepoznati u Upravi, a posebno u našim djelatnicima Zenicatransa, volju i želju za opstankom firme te želju da pružimo što kvalitetniju uslugu građanima Zenice. To je naša primarna zadaća - ističe Terzić, koji napominje da sada ukupno imaju šest kombija, koje koriste za prijevoz putnika u udaljenija mjesta.

Zenicatrans dužna je oko 4,5 miliona KM, od čega oko 3,7 miliona za porezni dug bez kamata, za koji su bili potpisali ugovor o obročnom plaćanju. Međutim, zbog neplaćanja mjesečnih rata u iznosu od oko 123.000 KM, biti prinuđeni potpisati novi ugovor s Kantonalnom poreznom upravom Zeničko-dobojskog kantona.

Bez skorog potpisa ugovora o isplati starog poreskog duga, ponovo bi mogli ostati bez licence za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.