open-navfaktor-logo
search
Pretresi u četiri grada
SIPA uhapsila četiri osobe zbog organiziranog kriminala
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Mostara, realizovali operativnu akciju  i izvršili pretres stambenih objekata, osoba i pokretnih stvari na sedam lokacija.
23.08.2022. u 15:33
get url
text

Uhapšene su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, zatim krivično djelo pripremanje krivičnog djela, u vezi sa krivičnim djelom ubistvo, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te krivično djelo falsifikovanje isprave, propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske. Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računari i određena dokumentacija.

Operativna akcija je realizovana po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija, koje su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u regionu koristili kao sredstvo komunikacije, saopćeno je iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.