open-navfaktor-logo
search
Potpisao ukaz
Skandal u režiji Moskve: Putin dodijelio državljanstvo Rusije optuženom za ratne zločine u Ključu
Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o dodjeli ruskog državljanstva Ratku Samcu koji je optužen za ratne zločine u Ključu devedesetih godina prošlog vijeka i čije je izručenje tražila Bosna i Hercegovina.
09.01.2024. u 19:30
get url
text

Prema informaciji slobodnaevropa.org, bivši oficir Vojske bh. entiteta Republike Srpske Samac se nalazi kao 29. osoba na spisku 44 strana državljanina kojim je Putin ukazom objavljenim 9. januara 2024. dao državljanstvo Rusije.

Rusija je 2016. godine odbila zahtjev Ministarstva pravde BiH da izruči Ratka Samca, koji je optužen za trostruko ubistvo civila u Banjoj Luci 1993. godine i ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Ključu. U Rusiji živi od 1999. godine, prema navodima ruskih medija koje Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao nezavisno da potvrdi.

Samac je otišao na liječenje u Kurgan na južnom Uralu 1999. godine, gdje je bio uhapšen 2016. godine, kako je tada objavio Sputnik, na osnovu zahtjeva BiH po potjernici zbog ratnih zločina.

Tadašnja državna pravobraniteljica za ljudska prava Ella Pamfilova zatražila je od tužilaca da provedu istragu o zahtjevu za izručenje. Nakon toga, o Samcu se nije više pisalo.

Osim što je optužen za ratne zločine, iz Ministarstva pravde BiH 2016. godine je objavljeno da je Samac optužen i za ubistvo civila Hamdije Vučkića, njegove supruge Derviše Vučkić, te Mine Talić, 1993. godine.

Tokom protjerivanja nesrpskog stanovništva u Ključu 1992. godine ubijeno je preko 150 bošnjačkih civila, a neki su i nezakonito hapšeni i premlaćivani, podaci su sudskih institucija u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.