open-navfaktor-logo
search
Ubistvo policajaca
Sky poruke otkrivaju: Macan strahovao zbog DNK tragova, panika zbog "pada" Marinkovića u Njemačkoj
Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću (1983), Aleksandru Macanu (1987)  i Marku Trifkoviću (1987), optuženima za ubistvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine.
27.02.2023. u 15:33
get url
text

Svjedok Emir Mehmedagić, policijski službenik MUP-a KS - Sektora Krim-policije i član istražnog tima, koji je od samog početka 26. oktobra 2018. godine bio angažiran u istrazi spomenutog zločina, ispričao je kako je na mjestu događaja u naselju Alipašino Polje, u ulici Geteova, zatekao veliki broj policajaca i izrešetano policijsko vozilo kao i drugo vozilo s otvorenom haubom.

Kazao je kako su se u istragu u ovom slučaju uključile sve agencije za provedbu zakona, te nudile pomoć u tom pogledu. 

Prema svjedokovim riječima, a temeljem saznanja s lica mjesta, događaj se mogao dovesti u vezu s pokušajem otuđenja automobila što je u tom periodu, a i ranije bila svakodnevna pojava na području KS.

Policija je u tom kontekstu raspolagala informacijama da osobe koje vrše krađe automobila za to koriste ranije ukradena vozila, te da se u pravilu radi o jakim i brzim vozilima, što je svojevrsni "modus-operandi", prepoznatljiv u brojnim slučajevima.   

Svjedok Mehmedagić je u direktnom ispitivanju, odgovarajući na upite tužiteljice Aide Topalović, podsjetio kako je na mjestu događaja pronađen jedan trag – metlica brisača, koja se prema individualnim karakteristikama koristi/ugrađuje na automobil marke "seat".

Kazao je kako je bio angažiran na ispitivanju svjedoka i identificiranju videonadzora u vezi s mjestom događaja i bijegom izvršitelja teškog krivičnog djela, odnosno rutom njihovog kretanja, uključujući i praćenje signala kriptovanog telefona putem baznih stanica, čiji je signal identificiran na licu mjesta.         

Svjedok je naveo kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) bila angažirana na "skidanju" meta podataka baznih stanica, te izdvojila jedan broj telefonskih tragova, dok se MUPKS fokusirao na analizu "listinga" u potrazi za operativnim podacima o korištenju telefona, te se pritom došlo do saznanja da se radi o telefonu/kripti koji koriste osobe iz kriminalnog miljea.

Prateći signal spomenutog telefona, istražitelji su došli do saznanja da je registriran na području Lukavice i Sumbulovca, te u dva navrata na području Gruda i to 19. oktobra i 19. novembra 2018. godine, gdje su optuženi boravili kod Miroslava Čepe (optužen u predmetu "Volan" i saslušan u svojstvu svjedoka).   

Signal kriptovanog telefona, koji je registriran na mjestu ubistva sarajevskih policajaca, registriran je 1. januara 2019. godine u Lukavici gdje je ubijen Miloš Ostojić, a gdje se iz pravca Pala uputio prvooptuženi Marinković, koji je bio u dobrim odnosima s porodicom Ostojić.

Istovremeno, došlo se do saznanja da "kripta" mijenjala vlasnika te kako se u vrijeme pravoslavnog Božića 2019. godine trećeoptuženi Trifković krio na području Lukavice (Istočno Sarajevo) i to na lokalitetima ulica Hilandarska i Spasovdanska.

Budući da se radilo o telefonu koji koristi Sky/Anom aplikaciju, svjedok je podsjetio kako je zatražena pomoć FBI-ureda u Sarajevu i Europola, te da se tako došlo do ogromne količine podataka, uključujući i 130 "kripti", odnosno iznimno veliki broj neposrednih i posrednih kontakata.

Od ukupnog broja izdvojeno je 15 kriptovanih telefona, koje je koristilo 12 osoba, a radi analize operativno relevantnih podataka u vezi s ubistvom sarajevskih policajaca.

Na taj način je dešifrovano više krivičnih djela, a prema svjedočenju, krajem septembra 2021. godine došlo se do prvih podataka o konkretnom krivičnom djelu. Naime, radilo se o komunikaciji između drugooptuženog Macana i izvjesnog Aleksandra Nikolića u kojoj Macan izražava bojazan u vezi s eventualnim DNK tragovima.

Svjedoku Mehmedagiću su predočene službene zabilješke, uglavnom o komunikacijama više osoba koje su koristile Sky/Anom aplikacije, a osim optuženih tim komunikacijama obuhvaćene su i treće kriminogene osobe, među njima i komunikacije u kojima sudjeluju Mladen Samardžić, Miloš Božović, Jovo Kalajdžić…

Neke od komunikacija se odnose i na boravak prvooptuženog Marinkovića u zatvoru u Njemačkoj, gdje je uhapšen u augustu 2019. godine, nakon što je kod njega pronađeno 10 kilogarama marihuane, a u sklopu tih komunikacija sagovornici su izražavali bojazan zbog činjenice da je Marinković "pao" i šta će on reći, budući da je od njega (Marinkovića) zatražena izjava putem međunarodne pravne pomoći.

Svjedok je potvrdio autentičnost sadržaja prezentiranih službenih zabilješki, odnosno njihovog autorstva, kao i vlastitog potpisa.

Ostatak višesatnog svjedočenja odnosio se na pitanja u vezi s prijetnjama koje su upućivane kolegama istražiteljima te okolnosti vezane za otuđenje "seata-leona" koji su, prema optužnici, koristili optuženi tokom "kritičnih dešavanja".

U tom segmentu, svjedok je podsjetio kako je vlasnik tog seata, koji je otuđen u Sarajevu, pokušao posredstvom izvjesnog Mire Mrkovića dogovoriti povrat vozila, a što nije realizirano.

U sklopu unakrsnog ispitivanja otvorena su brojna pitanja relevantna sa stanovišta odbrane i njihovih klijenata, a koja se, između ostalog, odnose na kriptovani telefon, za koji je rečeno kako dosada nije pronađen, te na identifikaciju vozila "seat".

Advokat Bojan Veselinović, branitelj prvooptuženog, interesirao se u vezi videonadzora s mjesta događaja te broja osoba koje su registrirane, dok je prvooptuženi Marinković pitao svjedoka u vezi s prelaskom granice, odnosno osoba s kojima je evidentiran na graničnim prijelazima.

Pitao je i da li je on (Marinković) zaštićeni svjedok, odnosno je li policijski doušnik, na što je svjedok odgovorio da ne zna, odnosno da s njim nije razgovarao.

Branitelj drugooptuženog, advokat Duško Tomić je pitao da li je svjedoku poznato da su na licu mjesta pronađena dva neispaljena, "živa" pištoljska metka, na što je svjedok odgovorio potvrdno, navodeći kako se radi o mecima koji su ispali jednom kolegi policajcu koji je u brzini repetirao.

Pitanja advokata Dražena Zubaka, branitelja trećeoptuženog, između ostalog, bila su u vezi s metlicom brisača koja je pronađena na mjestu događaja, za koji je kazao da se ugrađuje na više vozila, te u vezi s identificiranjem vozila koje su počinitelji krivičnog djela koristili, a povodom čega je rečeno kako su to pitanje za vještaka.      

  FOTO: FENA

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama

Optužnicom su obuhvaćeni događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo.       

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke "seat-leon" u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila "audi A-6" uz sudjelovanje sve trojice optuženih.

Nakon duge i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu je počelo 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke terete trojica optuženih za dva krivična djela - ubistva i teške krađe.

Kao i dosada, suđenje u predmetu Marinković i drugi propraćeno je iznimno jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo više specijalaca s dugim cijevima.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 7. marta kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem narednog svjedoka optužbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.