open-navfaktor-logo
search
Pita se struka
Solarne elektrane budućnost u proizvodnji struje u BiH
Prema programu rada Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) u ovoj godini bit će nekoliko prilika da struka zauzme svoj stav o pitanjima kreiranja i realizacije energetske politike u BiH.
09.03.2022. u 10:09
get url
text

Novi zakon o obnovljivim izvorima kreirat će novi ambijent za elektroenergetski sektor i na tržište uvesti nove proizvođače električne energije. U BiH i regiji, kako navode iz BHK CIGRE, već svjedočimo o značajnom prodoru investiranja u solarne elektrane i biznis koji ima budućnost.

Zaključcima sa posljednje sjednice Upravnog odbora BHK CIGRE precizirana je potreba da "struka osvijetli tokove u elektroeneregetskom sektoru u BiH". Nedavno objavljena vijest o tome da je BiH u prošloj godini izvezla električnu energiju u vrijednosti  oko 830 miliona KM aktuelizirala je raspravu na toj sjednici, te potrebu preispitivanja nacionalne energetske politike.

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić najavio je da će u narednim mjesecima u fokusu biti i otvaranje muzeja nauke i tehnike Bosne i Hercegovine u Sarajevu za koji je ideja potekla među članovima ove strukovne organizacije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.