open-navfaktor-logo
search
Nauka
Solarni balon u stratosferi snimio tajanstveni zvuk, niko ne zna odakle dolazi
U stratosferi postoje misteriozni infrazvučni signali koji se javljaju nekoliko puta na sat, ali je njihov izvor potpuno nepoznat.
16.05.2023. u 11:18
get url
text

Divovski solarni baloni dostižu visinu od 21 kilometra, promjera su šest do sedam metara, mogu se napraviti na školskom igralištu i završavaju u stratosferi, drugom sloju zemljine atmosfere. Uglavnom u zraku provode 14 sati pa se spuštaju zalaskom Sunca.

Njima se služi i Daniel Bowman, glavni naučnik u Nacionalnom laboratoriju Sandia, koji ih u stratosferu šalje s pričvršćenim mikrofonima kako bi snimali okolne zvukove.

I snimili su do sad, piše CNN, površinske hemijske eksplozije, grmljavinu, sudaranje okeanskih valova, propelerske letjelice, gradsku vrevu, suborbitalna lansiranja raketa, potrese, mlazne letjelice, teretne vozove, ali i zvuk kojem je porijeklo nepoznato.

- U stratosferi postoje misteriozni infrazvučni signali koji se javljaju nekoliko puta na sat na nekim letovima, ali je njihov izvor potpuno nepoznat - naglasio je naučnik Bowman. On se za istraživanje niskofrekventnog infrazvuka, fenomena nečujnog ljudskom uhu, zainteresirao još tokom studentskih dana. Prvi korak k tome bilo je korištenje vremenskih balona koje bi sam izradio. Na njih su Bowman i njegov prijatelj stavljali kamere kako bi snimali "crno nebo iznad i Zemlju ispod".

VEZANI TEKST - Svi na nogama: Pojavio se još jedan kineski "špijunski" balon, sad se oglasili i iz Ministarstva vanjskih poslova Kine

Sljedeći cilj mu je bio pričvršćivanje infrazvučnih snimača kako bi snimio zvukove vulkana, ali mu je mentor Jonathan Lees, profesor na Univerzitetu Sjeverna Karolina, savjetovao da na njih postavi mikrofone jer niko to nije učinio barem pola stoljeća. Daniel Bowman je poslušao. Sa saradnicima je proveo istraživanje u kojem su koristeći NASA-ine balone, druge pružatelja usluge letenja i solarne balone koje su sami napravili, otkrivali zvukove stratosfere.

Trenutno je naučnicima najveći problem identifikacija tajanstvenih zvukova.

- Postoje mnogi letovi sa signalima čije porijeklo ne razumijemo. Oni su gotovo sigurno zemaljski, možda dio turbulencija, udaljena jaka oluja ili neka vrsta ljudskog objekta poput teretnog voza, ali ponekad je teško reći što se događa zbog nedostatka podataka - naveo je Bowman za CNN.

Moguće je da bi se verzije solarnih balona punjenih helijem mogle koristiti i za istraživanje drugih planeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.