open-navfaktor-logo
search
Pokušaj secesije
Španski Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne katalonskim čelnicima
Najteža zatvorska kazna izrečena je bivšem zamjeniku katalonskog čelnika, Oriolu Junquerasu, koji je osuđen na 13 godina zatvora
14.10.2019. u 11:16
get url
text

Španski Vrhovni sud u ponedjeljak je osudio devetero katalonskih čelnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog njihove uloge u neuspjelom pokušaju traženja nezavisnosti bogate španske regije.

Troje ostalih optuženika u istorijskom sudskom procesu zbog zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i njihove kratkotrajne objave nezavisnosti regije proglašeni su krivim za građanski neposluh i nisu osuđeni na zatvorske kazne. Svi optuženici oslobođeni su najteže optužbe za pobunu.

Mnogo toga je u pitanju, kako za Španiju tako i za njenu najbogatiju regiju, u sudskom  procesu ubog pokušaja secesije koji je privukao pažnju širom svijeta i izazvao je najveću špansku političku krizu u decenijama, potresajući njena finansijska tržišta, navodi Reuters.

 Ključna pitanja su kako će separatisti reagovati na presude, da li će opstati njihovo obećanje mirnih protesta i kako ishod suđenja može uticati i na špansku državu i na separatistički pokret.

I vlada i separatisti objavili su vlastite snimke na društvenim mrežama uoči izricanja presude. Separatisti tvrde da nisu učinili ništa pogrešno i da je suđenje političko, dok vlada ističe da je suđenje striktno poštovalo zakon.

- Jedina presuda koju ćemo poštovati je oslobađajuća - izjavio je u snimku bivši čelnik separatističke katalonske stranke desnog centra, Carles Puigdemont.

Vlada je objavila vlastiti snimak koji prikazuje izjave nekoliko ministara u kojima brane španski demokratski sistem. Vršilac dužnosti premijera Pedro Sanchez objavio je tweet u istom snimku, nazivajući u njemu Španiju kao "jednu od njaslobodnijih i najsigurnijih zemalja u svijetu".

Najteža zatvorska kazna izrečena je bivšem zamjeniku katalonskog čelnika, Oriolu Junquerasu, koji je osuđen na 13 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.