open-navfaktor-logo
search
Općinski sud u Sarajevu
"Sređivao" da se policajci puste iz pritvora: Braci Lazareviću pet godina za uzimanje mita
Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu i osudio Stjepana Lazarevića na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
12.12.2022. u 15:57
get url
text

VEZANI TEKST - Optuženi da su Braci Lazareviću dali novac da "završi" puštanje policajca iz pritvora

- Almir Grebo osuđen je na dvije godine zatvora zbog krivičnog djela davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Muameru Selimoviću za isto djelo izrečena uvjetna osuda. Ranije je u predmetu, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, osuđen i Memiš Hajdarević na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci zbog krivičnog djela davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Naime, optuženi se terete da su u novembru 2021. godine od Stjepana Lazarevića tražili da korištenjem društvenog i uticajnog položaja, posreduje kako bi Muamer Selimović, inače, policijski službenik MUP-a KS, koji se nalazio u pritvoru, bude pušten na slobodu. Za ovu uslugu su Lazareviću obećali, a potom i dali novac u iznosu od 1.060 KM - saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Na teret im se stavlja da su Hajdarević i Grebo 9. novembra prošle godine u Sarajevu, po prethodnom dogovoru sa Amelom Selimovićem, bratom policajca Muamera Selimovića, dogovorili sastanak sa Stjepanom Lazarevićem zvanim Đed i Braco u namjeri da ishode puštanje iz pritvora Muamera Selimovića, policijskog službenika MUP-a KS, tada osumnjičenog, kojem je trebao biti produžen pritvor, odnosno za kojeg je 8. novembra postupajuća tužiteljica zatražila produženje pritvora.

VEZANI TEKST - Za fingiranje saobraćajnih nesreća optužena 21 osoba, među njima četiri policajca MUP-a KS

Kako su naveli iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Hajdarević i Grebo su dogovorili sastanak sa Lazarevićem "za kojeg su imali saznanja da je korištenjem svog društvenog i utjecajnog statusa već posredovao kod određenih nosilaca pravosudne funkcije da izvrše službenu radnju".

Nakon toga su se Memiš Hajdarević, Almir Grebo i Amel Selimović i sastali sa Lazarevićem na području Istočnog Sarajeva i od njega su tražili da, korištenjem svog društvenog statusa i kao utjecajna osoba koja "uživa ugled i poštovanje građana na području Pala i Istočnog Sarajeva" te je u prijateljsko-poznaničkim vezama sa utjecajnim osobama iz mnogih profesionalnih zajednica, posreduje da službena osoba koja odlučuje o Selimovićevom pritvoru odluči da mu pritvor ne bude produžen.

- Za šta su Stjepanu Lazareviću obećali novac, pa je Lazarević, u namjeri da za sebe pribavi novčanu korist, prihvatio obećanje novčane nagrade da svojim društvenim i utjecajnim statusom i korištenjem bliskih poznanstava sa raznim službenim osobama u pravosudnoj zajednici posreduje kod službene osobe kako bi Muamer Selimović bio pušten iz pritvora - navedeno je u saopćenju Tužilaštva KS.

Nakon toga je 15. novembra prošle godine Hajdarević, po uputi Amela Selimovića, iznos od 1.060 KM preuzeo od Muamera Selimovića i predao Lazareviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.