open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Srušena ogromna brana kod Hersona, počela evakuacija stanovništva iz ugroženih područja
Ogromna brana iz sovjetske ere Kahovka, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u utorak u zrak poplavivši okolna područja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore s obje strane.  
06.06.2023. u 08:30
get url
text

Prema videomaterijalu dostupnom s jedne i s druge strane, srušena je brana hidrocentrale Nova Kahovka uzvodno od Hersona te se vodostaj podigao za 2,5 metra zbog čega je u toku evakuacija otočja u Dnjepru te naselja na obalama, vjerovatno i samog Hersona. Iako ruski analitičari i blogeri tvrde kako je uništena jedino sama centrala uslijed ukrajinskog napada, a ne i sama brana, na snimcima se jasno vidi kako brane više nema.

Južna komanda ukrajinskih snaga jutros je objavila da su ruske snage srušile branu Nova Kahovka.

- Razmjeri uništenja, brzina i količine vode, kao i vjerovatna područja poplave se trenutno razjašnjavaju - objavila je komanda.

Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner regije Herson, objavio je video na Telegramu u kojem kaže da će kao rezultat štete na brani Nova Kahovka voda doseći kritični nivo za pet sati i da je evakuacija započela.

Kako je izvijestio Prokudin, lokalni stanovnici već su se počeli evakuirati iz opasnih područja. Pozvao ih je da što prije napuste opasna mjesta.

Ogromna brana Nova Kahovka, koja blokira rijeku Dnjipro uzvodno od Hersona, gdje ukrajinske snage napreduju, posljednjih je sedmica stekla vitalnu stratešku važnost. Od oktobra prošle godine Rusija i Ukrajina su više puta optužile jedna drugu za planiranje rušenja brane eksplozivima, što bi poplavilo veliki dio područja nizvodno i vjerovatno prouzrokovalo velika razaranja oko grada Hersona.

Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 km, izgrađena je 1956. na rijeci Dnjipro kao dio hidroelektrane Kahovka.

Sadrži rezervoar koji opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014, i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je također pod ruskom kontrolom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.