open-navfaktor-logo
search
Zakoni poslovanja
Šta je sve utjecalo pa da Elektroprivreda BiH ima gubitak u prvih šest mjeseci 2023. godine?
Prije godinu, u ljeto 2022. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna bila je u velikim problemima, svojom proizvodnjom, koja se skoro u potpunosti oslanja na hidroelekterane i vjetroelektane, nije mogla zadovoljiti potrebe kupaca, pa je bila prisiljena tražiti pomoć od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
16.08.2023. u 08:04
get url
text

VEZANI TEKST - Dvije elektroprivrede u FBiH: Jedna povećala dobit, druga u velikom gubitku

U prevodu, EPHZB je od svog vlasnika, dakle Vlade FBiH, tražila da naredi Elektroprivredi BiH da im proda po povoljnim cijenama struju. No, EPBiH je na taj zahtjev negativno odgovorila.

Godinu kasnije, zvanični podaci za prvih šest mjeseci 2023. pokazuju kako je EPHZHB ostvarila dobit od 53,6 miliona maraka (hidrologija bila na maksimalnom nivou), u odnosu na 19,7 miliona KM iz istog perioda 2022. S druge strane, EPBiH je ostvarila gubitak od približno 24,5 miliona KM.

- Dva su osnovna razloga za gubitak EPBiH. U 2022. godini cijena električne energije na međunarodnom tržištu bila je najveća u posljednje dvije decenije. To u 2023. nije slučaj.

Dalje, u prvih šest mjeseci 2023. u cijeloj našoj regiji, ali i šire, u Austriji, Italiji, Mađarskoj..., zabilježene su natprosječne padavine, što je pogodavalo radu hidroelektrana, pa je samim tim i izvoz EPBiH bio manji. A zna se da EPBiH najmanje 75 posto energije dobija iz termoelektrana, što je značajno skuplja proizvodnja od obnovljive energije - kaže za Faktor Amer Jerlagić, nekadašnji direktor EPBiH. 

Osvrnuo se i na probleme u rudnicima Koncerna EPBiH, prije svega u Rudniku mrkog uglja Zenica gdje je proizvodnja stala još 27. jula.

VEZANI TEKST - Elektroprivreda BiH uputila jasan odgovor: Ne možemo ispuniti zahtjeve EPHZHB

- Nijedan rudnik nema ništa dobro od obustave rada. Kako iznaći novac za plaće ako se ugalj ne kopa? Mora se proizvoditi i pregovarati istovremeno. Samo rad, lopata, tona uglja, proizvedena struja, znači sigurnu isplatu plaća.

S druge strane, dokapitalizacija u rudnicima nije urađena u smislu jačanja proizvodnje. Prosuli su se milioni KM, a efekta nema. Jednostavno, s leđa rudara nisu se skinuli oni iz birokratskih struktura. Restrukturiranje rudnika za 10 godina nije donijelo ono što je moralo - istakao je Jerlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.