open-navfaktor-logo
search
Barijere na ulazima
Stari Grad u Jerusalemu i ovog petka prazan zbog izraelskih ograničenja u Al-Aksi
Ulice Starog Grada u Al-Qudsu/Jerusalemu u petak su prazne, a prodavnice zatvorene prije džuma-namaza zbog ograničenja koje je izraelska policija uvela Palestincima.
26.01.2024. u 12:06
get url
text

{$galerijaFotografija}

Izraelska policija raspoređena je po cijelom istočnom Al-Qudsu kako bi spriječila vjernike da prisustvuju džumi u džamiji Al-Aksa, ispričali su očevici za Anadoliju.

Policija je postavila barijere na ulazima u Stari Grad i na vanjskim kapijama džamije Al-Aksa.

Već 16 sedmica zaredom, od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, izraelska policija petkom uvodi stroga ograničenja koja sprečavaju desetine hiljada vjernika da dođu u džamiju Al-Aksa kako bi klanjali džuma-namaz.

U Al-Aksi je prije 7. oktobra džuma-namaz klanjalo od 100.000 do 150.000 vjernika. Zbog izraelskih opstrukcija, džuma-namaz u Al-Aksi prethodnih sedmica klanja samo nekoliko hiljada vjernika.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra. U izraelskim napadima ubijena su 26.083 Palestinca, a povrijeđeno 64.487. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

AA-20240126-33535055-33535046-STARI_GRAD_I_OVOG_PETKA_PRAZAN_ZBOG_IZRAELSKIH_OGRANICENJA_U_ALAKSI.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.