open-navfaktor-logo
search
KCUS
Stevanović o neimenovanju Gavrankapetanovića: Vlada FBiH na potezu, neko mora snositi odgovornost
Član Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Dragan Stevanović oglasio se danas nakon što je federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac odbio dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora ove zdravstvene ustanove.
22.02.2024. u 13:39
get url
text

VEZANI TEKST - Evo šta je Rimac naveo u obrazloženju zašto Gavrankapetanović ne može biti direktor KCUS-a

- Privremeni Upravni odbor KCUS-a je u svom dosadašnjem radu u potpunosti poštovao zakonsku proceduru i ni u jednom segmentu nije prekršio niti jedan pravni propis prilikom razrješenja i imenovanja direktora KCUS-a.

Nismo pristali na prijetnje i ucjene kandidata koji su i prije bilo kakve odluke Upravnog odbora prijetili sudom ukoliko baš oni ne budu izabrani "jer su najbolji". Takve radnje su nedopustive po zakonu.

Nezadovoljni kandidati, po zakonu, imaju pravo uvida u kompletnu dokumentaciju nakon odluke UO i pravo pokretanja upravnog spora pred nadležnim sudom. Zakonom nije predviđeno njihovo obraćanje ministru u toku konkursne procedure (to je svojevrsan pritisak na donosioca odluka) i zato smo takve pritiske jednoglasno odbili, Ministarstvo očito nije.

Zakon i podzakonski akt su vrlo jasni u pogledu uvjeta. Postdiplomski studij je legitiman dokaz. A to što Ministarstvo nije, ako misli da treba, preciziralo svojim Pravilnikom, šta postdiplomski studij treba da sadrži, njihov je problem, a ne problem kandidata i UO.

UO je organ upravljanja u ime FBiH i sada je na potezu Vlada FBiH, ili je UO radio u skladu sa smjernicama Vlade ili to radi ministar - naveo je Stevanović u svojoj objavi.

Kako dodaje, neko mora snositi odgovornost ili članovi UO ili ministar. 

- Na potezu je Vlada FBiH - zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.