open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
Stoltenberg: NATO želi dogovor s Rusijom o nizu pregovora
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da taj vojnopolitički blok ima za cilj da se dogovori s Rusijom o nizu pregovora jer nije realno očekivati da se svi sukobi riješe odjednom tokom ovosedmičnih razgovora s delegacijom iz Moskve, javlja Anadolija.
10.01.2022. u 16:14
get url
text

Stoltenberg je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsjednicom ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olgom Stefanišinom prije početka vanrednog sastanka Komisije NATO-Ukrajina.

- Nije realno očekivati da će, kada završimo sastanke koji su zakazani za ovu sedmicu, svi problemi biti riješeni. Zaista se nadam da postoji stvarna volja obje strane, da se uključe u proces koji može spriječiti nove oružane sukobe u Evropi. Stoga nam je cilj dogovor o putu naprijed, procesu, nizu sastanaka - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu uoči ovosedmičnih ključnih diplomatskih susreta između NATO saveznika i Rusije.

Stefanishyna je pohvalila odluku NATO saveznika o pregovorima s Ukrajinom uoči zasjedanja Vijeća NATO-Rusija u srijedu, ocijenivši to snažnom demonstracijom principa da ništa o Ukrajini ne biva bez Ukrajine.

- Mi ćemo saslušati zabrinutosti Rusije, ali svaki smisleni dijalog treba da se pozabavi i našim zabrinutostima u vezi sa ruskim akcijama i mora se odvijati u konsultaciji sa Ukrajinom kao što to činimo danas - kazao je Stoltenberg.

Delegacije SAD-a i Rusije, predvođene zamjenicom američkog državnog sekretara Wendy Sherman i zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejem Rjabkovim, treba da se sastanu u Ženevi danas i sutra.

Vijeće NATO-Rusija sastat će se u srijedu, prvi put otkako je NATO obustavio svu praktičnu saradnju sa Moskvom 2014. godine zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Rusija će u četvrtak voditi razgovore sa Ukrajinom, Njemačkom i Francuskom u okviru takozvanog "normandijskog formata" kako bi osigurala implementaciju mirovnih sporazuma iz Minska.

Prošlu godinu obilježile su visoke tenzije između NATO-a i Rusije zbog optužbi za špijunažu i kontinuiranog vojnog jačanja Rusije u i oko Ukrajine.

Rusija je prošlog mjeseca predala SAD i NATO dva nacrta sporazuma o evropskim sigurnosnim garancijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.