open-navfaktor-logo
search
Vitalna i hitna potreba
Stoltenberg o pomoći Ukrajini: Sada je na SAD-u da isporuči ono što je obećao
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u subotu je naglasio potrebu za brzom odlukom američkog Kongresa da podrži Ukrajinu.
17.02.2024. u 13:16
get url
text

- Nije na meni da dajem savjete američkom Kongresu o tome kako donijeti zakone. Ali ono što mogu reći je vitalna i hitna potreba SAD-a da odluče o paketu za Ukrajinu jer nam je potrebna ta podrška. I imamo podjelu tereta između Evrope, Kanade i Sjedinjenih Država. Sada je na SAD-u da isporuče ono što su obećali - rekao Stoltenberg je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Stoltenberg je također naglasio da su evropski saveznici plus Kanada "ukupno pružili više podrške Ukrajini nego Sjedinjene Američke Države".

- Ovdje se ne radi samo o donošenju ispravnih odluka, već o donošenju ispravne odluke što je prije moguće, jer je hitno. Svaka sedmica koju čekamo znači da će biti sve više poginulih na liniji fronta u Ukrajini - upozorio je Stoltenberg.

Šef alijanse je dodao da je "NATO najjača vojna sila na svijetu", koja predstavlja otprilike polovinu "ukupne svjetske vojne moći".

- Jači smo od Rusije - poručio je.

Američki Senat je ove sedmice konačno usvojio zakon koji sadrži sigurnosnu pomoć za Tajvan, Izrael i Ukrajinu, ali je predsjedavajući Zastupničkog doma Mike Johnson obećao da će blokirati svako razmatranje te mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.