open-navfaktor-logo
search
Zanimljivosti
Studija pokazala da miris ženskih suza muškarce čini manje agresivnima
Rezultati studije koja je prošle sedmice objavljena u časopisu PLOS Biology zaintrigirali su javnost širom svijeta. Naučnici su otkrili da muškarci, nakon što osjete miris ženskih suza, postaju manje agresivni. 
31.12.2023. u 14:33
get url
text

Istraživanje je proveo Weizmann Institute of Science, a dokazano je da ljudske suze sadrže hemijski signal koji smanjuje aktivnost u dva područja mozga povezana s agresijom.

Naučnici su do ovih zaključaka došli na vrlo zanimljiv način. Kao volonteri za studiju javile su se većinom žene jer je, prema riječima predvodnice studije dr. sc. Shani Agron, "njima puno društveno prihvatljivije plakati", prenosi New York Post. Međutim, pretpostavlja se da suze ne moraju biti isključivo ženske kako bi imale sličan učinak.

Nakon prikupljanja suza šest volonterki koje su gledale tužne filmove, istraživači su desetke muškaraca izložili suzama ili običnoj slanoj tekućini. Nisu mogli razlikovati tvari jer su obje bistre i bez mirisa. 

Muškarci su zatim igrali kompjutersku igru u kojoj skupljaju novac koji im protivnik pokušava ukrasti. Igrači se mogu osvetiti i učiniti da njihov protivnik izgubi novac, iako tako ne bi dobili više novca za sebe. Nakon mirisanja ženskih suza, želja muškaraca za osvetom pala je za 43.7 posto.

Istraživači su kopali dublje proučavajući 62 olfaktorna receptora koji igraju ključnu ulogu u osjetu mirisa, otkrivši da su četiri bila aktivirana suzama, ali ne i fiziološkom otopinom.

Također su priključili sudionike studije na MRI uređaje i primijetili da su, nakon mirisanja suza, područja mozga povezana s agresijom, prefrontalni korteks i prednja insula, bila manje aktivna.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.