open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Sudiji iz Foče godina zatvora zbog kršenja zakona, načinjena šteta od 93.000 KM
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Ermina Kordu, sudiju Osnovnog suda u Foči, na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca.
06.03.2024. u 15:29
get url
text

Optužnicu protiv njega je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a, a teretio se da je kao sudija prekršio zakon u namjeri da drugom nanese štetu. Nastala šteta iznosi oko 93.000 KM.

Korda se teretio da je u maju 2018. godine donio rješenje u jednom izvršnom predmetu kojim je Općini Čajniče dosudio hotel Čajniče, čime je oštetio založnog povjerioca u prvenstvenom redoslijedu namirenja potraživanja.

Istaknuto je kako je svjesno prekršio Zakon o izvršnom postupku, kao i da je znao da Općina Čajniče, kao tražilac izvršenja – kupac, nije uplatila cjelokupni iznos postignut na ročištu za javno nadmetanje u iznosu od 293.669 KM, već oko 15.000 KM manje, odnosno 278.212 KM.

- U namjeri da založnom povjeriocu nanese štetu, svjestan da se on neće moći u cijelosti namiriti, postupio je suprotno redoslijedu namirenja iz Zakona o izvršnom postupku - navodilo se u optužnici.

Dodaje se i kako je bio svjestan da je po redu prvenstva, prvom založnom povjeriocu bio dužan u cijelosti namiriti iznos od 189.900 KM, a rješenje o tome je donio tek u decembru 2018. godine.

- Znao je da ga neće moći isplatiti u cijelosti, pa mu je tek nakon namirenja drugih tražilaca, 7. jula 2020. godine isplatio 96.899 KM, te tako nanio štetu od 93.000 KM -  istaknuto je u optužnici.

Presuda je prvostepena i dozvoljeno je pravo žalbe Vrhovnom sudu RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.