open-navfaktor-logo
search
I to je BiH
Sukob pčelara u Tomislavgradu, problem predstavljaju "nomadi"
Pčelari iz naseljenih tomislavgradskih mjesta - Mandino Selo, Lipa, Kongora i Borčani uputili su otvoreno pismo predsjedniku Vlade Livanjskog kantona Ivanu Vukadinu i načelniku Općine Tomislavgrad Ivanu Buntiću u kojim zahtijevaju da ih se zaštiti od, kako kažu, nomadskih pčelara koji iz drugih općina dovoze svoje pčelinje zajednice na njihovo područje. 
13.07.2022. u 12:51
get url
text

Kako navode, od Vukadina i Buntića traže zaštitu od nelegalnog pčelarenja i vlasnika pčelinjih zajednica koji dovoze svoje pčele iz drugih općina.

Napominju kako se na njihovom području nalazi oko 350 pčelinjih zajednica koje nemaju dozvolu općine Tomislavgrad, tj. potrebne dozvole za ispašu.

- Dovoženjem pčelinjih zajednica na naše područje, odnosno njihovom ispašom ugrožava se rad i pravi ogromna šteta našim lokalnim pčelarima - ističu pčelari.

Iz Udruženja pčelara "Duvanjski vrisak" iz Tomislavgrada kažu kako su i oni upoznati sa zahtjevom lokalnih pčelara te da o tom pitanju postoji i odluka Općinskog vijeća.

Naime, Općinsko vijeće Tomislavgrad donijelo je Odluku o načinu i uvjetima korištenja pčelinje paše i visini naknade za upotrebu pašnjaka za seleće pčelinjake na području općine.

Prema tome, da bi vlasnici pčelinjih zajednica s područja drugih općina dovezli svoje zajednice na područje Općine Tomislavgrad, trebaju imati potrebne dozvole koje se mogu dobiti u nadležnoj općinskoj službi uz obavezan veterinarski pregled.

Razlozi donošenja ove odluke su, dodaje se, vođenje evidencije selećih pčelinjaka kao i zaštita domaćih pčelara te stvaranje plana rasporeda pčelinjih zajednica u sezonskoj ispaši.

Premda postoji takva odluka, stav nekih pčelara i članova spomenutog udruženja je da treba naći kompromis po ovom pitanju jer i oni također sele svoje pčelinje zajednice van svoga područja u druge općine, najčešće južno prema Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.