open-navfaktor-logo
search
Na današnji dan
Sultan Mehmed Fatih prije 570 godina osvojio Istanbul
Osmanski sultan Mehmed II El Fatih, poznatiji kao Osvajač, na današnji dan prije 570 godina osvojio je Istanbul, Carigrad ili Konstantinopol, tadašnju prijestolnicu Istočne Rimske imperije (Bizantije).
29.05.2023. u 10:40
get url
text

Osvajanje Istanbula, ili pad Konstantinopolisa, kako se još naziva, dogodilo se 29. maja 1453. godine, kada je osmanska vojska predvođena sultanom Mehmedom Fatihom osvojila Konstantinopolis. Sultan Mehmed Fatih je tokom osvajanja Istanbula imao 21 godinu.

FOTO: AA

Mehmed II, koji se ranije zarekao "Ili ću ja osvojiti Istanbul, ili će Istanbul osvojiti mene..." postao je osvajač grada na dva kontinenta. Historija ga od tog momenta više ne pamti kao Mehmeda II, nego kao sultana Mehmeda Osvajača (Fatih).

Osvajanjem Istanbula došao je i kraj 1.058 godina staroj Istočno-rimskoj imperiji.

FOTO: AA

Iako je pokorio grad, sultan Mehmed Fatih nije bio poguban po njegove starosjedioce. Panika i netrpeljivost, koja bi se povremeno pojavila, ubrzo je nestala, a gradu je vraćena njegova sigurnost. Sultan je dozvolio Grcima da izaberu patrijarha. Pozvao je novoizabranog patrijarha na večeru i uručio mu žezlo i krunu, s namjerom da uspostavi mir među muslimanima i kršćanima u gradu. Podjednaku blagonaklonost sultan je pokazao i prema jevrejskoj i armenskoj zajednici u Istanbulu.

Osvajanjem Istanbula, sultan Mehmed Fatih je ostavio duboki trag kako u zapadnjačkom svijetu, tako i u istočnjačkim civilizacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.