open-navfaktor-logo
search
Štete u poljoprivredi
Suša je uzela ogroman danak, prinosi će biti upolovljeni, a to za sobom nosi poskupljenja
Visoke temperature koje posljednjih dana nerijetko dosežu i do 40 stepeni Celzijusa, te suša koja traje već određeno vrijeme, ostavit će nesagledive posljedice po poljoprivrednu proizvodnju u BiH.
03.08.2021. u 13:19
get url
text

Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, stanje u poljoprivredi je već katastrofalno.

- Kukuruz, silaža, to je jedna katastrofa! Prinosi će biti upolovljeni, a to za sobom nosi poskupljenje i ostalo. Suša je ogroman danak uzela u poljoprivrednoj proizvodnji. Osim žitarica, posljedice se vide i na voću i povrću, koji su podjednako pogođeni – kazao je Bićo.

Dodao je da trenutno nemaju procjene kolika će šteta od suše na kraju sezone biti, ali da je već, naprimjer, na kukuruzu vidljivo da je slabiji nego što je trebao biti.

- I ono što ostane će biti lošeg kvaliteta. Stočna hrana je već na proljeće drastično poskupila, a sad će cijene ići još više. I na svjetskom tržištu su takva kretanja, tako da očekujemo drastično poskupljenje - istakao je.

Naš sagovornik je kazao da se ne može mnogo učiniti po pitanju suše niti da kod nas postoji neki sistem koji bi mogao zaštititi usjeve od ovakvih vremenskih prilika.

- Možemo samo Boga moliti da padne kiša, inače će biti sve gore i gore. Na ovakvim temperaturama i ovim intenzitetom, kada ovako dugo traje, teško da tu mogu pomoći i sistemi za navodnjavanje. Kad je ovako vruće, voda čak može napraviti više štete nego koristi za usjeve. Osim toga, naši poljoprivrednici ne mogu raditi sve 100 posto onako kako bi trebalo. Znači, treba praviti sjene, to je ona mreža što se stavlja iznad usjeva, onda navodnjavanje... A to su preskupi procesi u ovim našim uvjetima, tako da to rijetko ko ima – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.