open-navfaktor-logo
search
Osnivač WikiLeaksa
Švedska odustala od istrage za silovanje protiv Juliana Assangea
Dodatna ispitivanja ovog 48-godišnjaka "ne bi značajno promijenila ravnotežu dokaza", saopćile su danas vlasti
19.11.2019. u 14:51
get url
text

Švedska je obustavila istragu za silovanje protiv Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, zbog nedostatka dokaza, javljaju mediji.

Dodatna ispitivanja ovog 48-godišnjaka "ne bi značajno promijenila ravnotežu dokaza", saopćile su danas vlasti.

Istraga je ljetos ponovno otvorena, ali Assange iz Velike Britanije nije mogao biti izručen Švedskoj. On je optužbe o silovanju uvijek negirao.

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije još u junu je potpisao naredbu kojom se Julian Assange izručuje Sjedinjenim Američkim Državama.

Assange je u SAD-u optužen za primanje i objavljivanje hiljada povjerljivih dokumenata vezanih za ratove u Iraku i Afganistanu. Američke vlasti optužile su ga za navodni pokušaj da razbije vladine šifre i kršenje zakona o špijunaži.

Dok je boravio u Švedskoj 2010. godine, Assangea su počeli istraživati zbog slučaja navodnog silovanja.

Nedugo zatim nalog za njegovo hapšenje izdat je u Londonu, te se Assange prijavio u policijsku stanicu. Bio je deset dana u zatvoru, a onda su ga pustili uz kauciju. U međuvremenu mu je počelo prijetiti izručenje, a kako bi ga izbjegao, sklonio se u ambasadu Ekvadora.

Assange, koji je inače državljanin Australije, trenutno se nalazi u 50-sedmičnom pritvoru u Londonu nakon što je u oktobru izbačen iz ambasade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.