open-navfaktor-logo
search
Postala 32. članica
Švedska ušla u NATO, Rusija najavila "protumjere"
Švedska je službeno postala 32. članica NATO-a ceremonijom prihvaćanja protokola o pristupanju održanom u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, javlja Anadolu.
07.03.2024. u 18:45
get url
text

Američki državni sekretar Antony Blinken i švedski premijer Ulf Kirstersson održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka u Washingtonu.

Pokazujući novinarima službeni pristupni protokol za ulazak Švedske u NATO savez, Blinken je rekao:

- Ovim dokumentom o pristupanju, želio bih poželjeti dobrodošlicu Švedskoj kao stranci Washingtonskog sporazuma (osnivački sporazum NATO-a) i kao 32. članica NATO-a.

Naglašavajući da će NATO biti još jači s pristupanjem Švedske, Blinken je dodao:

- Ovo je historijski trenutak za Švedsku, historijski trenutak za naš Savez i historijski trenutak za naše transatlantske odnose s našim NATO saveznicima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svojoj objavi na društvenoj mreži X objavio je da je Švedska službeno pristupila NATO-u.

- Švedska je postala 32. članica NATO-a i zauzela svoje pravo mjesto za našim stolom. Radujem se podizanju njihovih zastava u sjedištu NATO-a u ponedjeljak - rekao je Stoltenberg, dodajući:

- Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku i cijeli Savez sigurnijima.

Službena ceremonija održat će se 11. marta u sjedištu NATO-a u Briselu i tamo će biti podignuta švedska zastava.

Mađarska nacionalna skupština odobrila je 26. februara ulazak Švedske u NATO-u, čime je završen proces odobravanja za sve saveznike.

Švedska je 18. maja 2022. podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u.

Rusija je prošle sedmice najavila da će poduzeti "protumjere" kao reakciju na pristupanje Švedske Savezu, što će ovisiti "o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO". Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlazom na Baltičko more, s izuzetkom Rusije, članice Atlantskog saveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.