open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Svjedočili bivši i sadašnji policajci koji su radili na slučaju "Dženan Memić"
Saslušanjem još četiri svjedoka optužbe jutros je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Memić". Kao svjedoci jutros su se pojavili bivši i sadašnji uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo.
03.03.2022. u 12:37
get url
text

Prvi je svjedočio Senad Mešić, penzionisani policajac, koji je u noći stradanja Dženana Memića radio kao operativni krim-tehničar.

Kako je danas ispričao, kritične noći nakon ponoći od dežurnog operativnog je primio informaciju o saobraćajnoj nesreći u Velikoj aleji i upućen je na mjesto događaja.

Tragovi krvi, plastike i boje

Kada je stigao, zatekao je tužioca Merisa Ćatu, kolegu Sefedina Škrijelja i patrolu. Nakon što su ga oni pobliže upoznali o čemu se radi, obišli su mjesto događaja, obavili statički pregled lica mjesta, a zatim je po odobrenju tužioca krenuo s obilježavanjem tragova koje je našao. Kako je danas ispričao, na mjestu događaja pronađeni su tragovi stakla, više njih, tragovi krvi, plastike i boje. 

Rekao je da su tragovi krvi bili na zemljanoj površini, tačnije bila je lokva krvi, gdje je, kako je pretpostavio, ležao povrijeđeni. Drugi tragovi krvi bili su u vidu kapljica, u krugu od neka tri metra, po zemlji, asfaltu i ivičnjaku. On je tragove obilježio brojevima, fotografisao, skicirao lice mjesta i izuzeo tragove. Tragova kočenja, kako je kazao, nije bilo. Izuzeti tragovi, kako je naveo, ujutro su predati magacioneru.

Svjedok je nakon toga boravio u prostorijama Jedinice za saobraćajne istrage, gdje je preuzeo odjeću Dženana Memića i Alise Mutap, koju je iz bolnice u dvije kese donio policajac (optuženi) Josip Barić. Rekao je je Dženan imao više komada odjeće, između ostalog patike, čarape, potkošulju, pantalone..., kao i pištolj sa tri metka u okviru. Od Alise Mutap izuzete su samo crne farmerke i jakna. 

Alisa Mutap

Rekao je da je sve popisano, upakovano i da je sačinio izvještaj o poduzetim radnjama, za koji je kazao da ide prvo šefu na potpis, a potom načelniku i dalje gdje treba. Kazao je da zna da je "to otišlo dalje na vještačenje, a gdje, šta i kako, on dalje ne zna". 

Na pitanja branioca Hasana Dupovca Ermina Gačanovića da li ga je Dupovac zvao prije, tokom ili nakon uviđaja, kako bi na njega eventualno vršio neki utjecaj, svjedok je odgovorio da nije, kao i da ga nije vidio prije, tokom ili nakon uviđaja. 

- Da li sam se eventualno nekad čuo na telefon s njim, to ne znam, ali nikakvog pokušaja utjecaja ili nečega takvog nije bilo - rekao je ovaj svjedok. 

Također, na pitanja Kadrije Kolića, advokata Josipa Barića, da li je iko od njega tražio da neki dokaz sakrije, pogrešno evidentira ili slično, odgovorio je odrično. Potvrdio je da ništa neuobičajeno nije rađeno tu večer u odnosu na inače, te kazao kako Barić od njega nije tražio da uradi bilo šta. Upitan da li je tužilac Ćato, koji je prisustvovao svemu, imao zamjerke na rad Josipa Barića, kazao je da tu noć nije. 

Sudiju Nenada Šeledu zanimalo je da li je te noći nađen Dženanov novčanik, na što je svjedok odgovorio da nije, kao ni oružani list uz pištolj. Sudija je pitao i da li je pištolj vještačen, na što je svjedok kazao da to radi druga služba, po naredbi tužioca i da on to ne zna. Upitan da li je neko poslije njega išao prikupljati dokaze s lica mjesta, kazao je da nije.

- Opet bih ja išao jer sam bio dežurni - kazao je svjedok. 

Svjedok Edin Nikšić, također penzionisani krim-tehničar MUP-a KS, prisustvovao je obdukciji koja je nakon smrti Dženana Memića obavljena u prosekturi Bare. On je sačinio fotodokumentaciju.

Obdukciji su, kako je naveo prisustvovali obducent Ado Mušić, vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo, Hasan Dupovac, kao šef Jedinice za saobraćajne istrage i Olga Vukša, inspektorica iz Odjeljenja za krvne i seksualne delikte i ratne zločine.

Svjedok je i opisao sam tok obdukcije i radnje koje je on poduzimao. 

Kako je naveo, nakon vanjskog pregleda tijela doktor je Dupovcu kazao: "Ovo nije za vas", nakon čega je Dupovac napustio prostorije prosekture, a on i Olga Vukša su ostali do kraja obdukcije. 

Kako je kazao, "rečeno je da se radi o ubistvu", nakon čega su izuzeti nokti, dlake i krv preminulog radi potrebnih vještačenja. 

I njega je advokat Gačanović pitao da li je iko na njega u bilo kojoj fazi njegovog postupanja pokušao utjecati, na što je svjedok odgovorio da nije.

Dupovac s advokatom 

Treća se na klupi za svjedoke pojavila zaštićena svjedokinja M5, koja je u kritično vrijeme radila u Jedinici za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo i kojoj je optuženi Dupovac bio šef. 

Ona je ispričala da se spis ovog predmeta nalazio "gdje i svi ostali", te da "nije bilo neuobičajeno da se stalno uzima, da se nešto pohrani, pogleda i slično".

Jedino što je, kako je navela, za nju bilo neuobičajeno je, da je primjetila kovertu, za koju je mislila da treba da se nalazi u spisu, u korpi za smeće. Kazala je da nije vidjela ko ju je bacio, niti je gledala sadržaj te koverte, ali da je "pretpostavljala o čemu se radi". Na pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića da li se radi o komadima stakla koji su naknadno doneseni, svjedokinja je kazala: "Da, pretpostavila sam da je to ta koverta". 

Rekla je da je Dupovca pitala: "Je l' to nama treba?", a da joj je on odgovorio: "Ne treba, sve što je trebalo već smo dali". 

Na pitanje advokata Gačanovića jesu li krim-tehničari prije nego što je vidjela kovertu u korpi za smeće dolazili i gledali ta stakla, kazala je da jesu, da je bio "neki stariji kolega kojem zna lik, ali se ne sjeća imena", da su "išli tamo iza gdje je bilo to neko vozilo i misli da su i upoređivali to".

Advokat Kadrija Kolić prigovorio je na kompletan iskaz ove svjedokinje, kao i na njen iskaz dat u Tužilaštvu, kazavši, između ostalog, da on nije sniman, da je njen iskaz prepričan, da pitanja koja su joj postavljana nisu navedena u zapisniku.

Svjedokinja je danas djelovala dosta zbunjeno, a što je pokušala objasniti time što je, kako je navela, u vrijeme dok je davala iskaz u Tužilaštvu imala velikih porodičnih problema, kao i da joj je bilo neprijatno, kako tada, tako i sada, jer je "sa Dupovcem radila 10 godina, da nisu bili kolege, već kao porodica". 

Tražio se kombi i spominjao Ploskić

Fahrudin Keleta, uposlenik MUP-a KS, kritične večeri je radio kao pomoćnik šefa smjene PU Ilidža. Kako je kazao, javio se na telefon povezan direktno sa Operativnim centrom iz kojeg su ga obavijestili da je u Velikoj aleji udaren pješak i da pošalje patrolu. Kako je kazao, odmah su uputili najbližu patrolu, a malo kasnije je i on, sa kolegom Nerminom Halilovićem, koji je bio dežurni komandir, otišao na mjesto događaja.

Usput ga je, kako je kazao, zvao šef smjene i rekao mu da ode po komandira saobraćajne jedinice Samira Mujagića koji je bio u Sokolović Koloniji i nije bio na dužnosti, što je on i učinio, ostavivši Halilovića na mjestu događaja. 

Kada je prvi put stigao, kazao je da su zatekli patrolu, a da je Hitna pomoć već bila odvezla povrijeđene, da su vidjeli tragove krvi i komadiće stakla, kao i da je "sipila neka kišica, a kolege su pokrivale te tragove nekim kartonima da se zaštite ti tragovi.

Kada se drugi put vratio, zajedno sa Mujagićem, tu je već bila uviđajna ekipa i tužilac Meris Ćato, sa kojim je, kako je naveo, ispušio cigaru i otišao, odnosno vratio se na radno mjesto. 

Kazao je i da je na kraju smjene popunio dnevnik događaja, sa kraćim opisom šta se dogodila, kad i šta je poduzeto, a da je njegov kolega sačinio detaljniji izvještaj za bilten dnevnih događaja. 

Kazao je da se "tražio neki kombi, provjeravalo se, išlo se u Hrasnicu, na Stojčevac", kao i da je bila informacija "da neko od Roma ima takav kombi". Upitan je li spominjano ime Ploskić, kazao je da "misli da jeste".

Na pitanja Gorana Dragovića, advokata Zijada Mutapa i Alise Ramić (Mutap), jesu li oni te večeri uložili sve kapacitete da otkriju šta se desilo, kazao je da jesu, te da su "otišli i korak dalje, isto kao da su znali da će biti fatalna posljedica". 

Advokati Dragović i Kisić

- Komandir i načelnik su naložili da se od kuće dovede pomoćnik komandira za saobraćaj, iako nije bio na dužnosti - rekao je svjedok. 

Potvrdno je odgovorio na pitanje advokata Gačanovića da su sve patrole na terenu tragale za nekim vozilom, ne samo zelenim, već su "bile razne informacije".

- Sjećam se da je jedna od njih bila i za taj zeleni kombi - rekao je Keleta. 

Suđenje će biti nastavljeno 10. marta, za kada je planirano saslušanje još četiri svjedoka Tužilaštva BiH, od čega su dva sa mjerama zaštite identiteta. 

U nastavku pogledajte videoisječak sa današnjeg ročišta koji je odabrao i medijima dostavio Sud BiH: 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.