open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Svjedok otkrio šokantne detalje: Inspektori tvrdili da imaju novinare i grupu u policiji koja mu može nauditi
Branislav Vidić, krunski svjedok u procesu protiv banjalučkih inspektora Jelene Florjan i Nenada Grujića, otkrio je danas u Okružnom sudu Banja Luka šokantne detalje iz kritičnog perioda kada mu je optuženi dvojac iznuđivao mito.
24.11.2020. u 16:58
get url
text

Ispričao je kako su mu čak spominjali dijete, "savjetovali" da šuti jer oni (policija) imaju grupu koja mu može "praviti probleme i ugroziti njega i porodicu", kao i da ga mogu poštediti negativnih medijskih napisa jer "imaju svoje novinare".

Prema optužnici Tužilaštva RS, Grujić i Florjan se terete da su kao inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet u PU Banja Luka u februaru ove godine od direktora JU "Srednjoškolski dom" u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtijevali iznos od 30.000 KM, a kako ne bi preduzeli službene radnje po anonimonoj krivičnoj prijavi protiv njega.

Tužilac Goran Glamočanin je Vidića danas podsjetio da je u istrazi rekao i da je razmišljao o samoubistvu.

- Rekli ste da ste razmišljali da se ubijete vješanjem jer su vam odzvanjale riječi Florijan da postoji grupa koja, ako ne sarađujete, može ugroziti vas i porodicu - istakao je tužilac Glamočanin.

- Tačno je da mi je spominjala da imam dijete, kao i da ga ona ima, a to sam shvatio kao prijetnje meni i porodici - rekao je Vidić.

U trosatnom svjedočenju Vidić je ispričao da su mu optuženi inspektori tražili 30.000 maraka, govoreći da je dio za načelnika policijskih odjeljenja koji ih "pritišću", a 10.000 KM za postupajućeg tužioca u navodnom predmetu koji se po anonimnoj prijavi vodio protiv njega.

Vidić je čak naveo da su mu inspektori tvrdili i da ga mogu poštediti negativnih medijskih natpisa i
"medijskog linča", jer navodno "imaju svoje novinare".

Svjedok je govorio i o razvoju događaja ui nekoliko kritičnih dana u februau ove godine, kako se nalazio sa inspektorima u banjalučkom restoranu "Sirano", te kako je odlučio da sve prijavi MUP-u RS-a.

Nakon prijave, inspektori UKP MUP-a RS-a su ga ozvučili i dali mu 20.000 KM označenih novčanica koje je on predao Grujiću na parkingu u blizini restorana "Sirano". Grujić i Florjan su nakon toga ekspresno uhapšeni u istoimenoj akciji MUP-a RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.