open-navfaktor-logo
search
Jeziva naredba
Tajna jame u Donjecku: Tijela hiljada ruskih vojnika, Inna platila mito da nađe svog brata
Tijela hiljada ruskih vojnika bačena su na hrpu u golemoj jami, a sve kako bi se sakrili pravi razmjeri žrtava, moglo se čuti u telefonskom razgovoru kojeg su presrele ukrajinske sigurnosne službe (SBU).
11.05.2022. u 13:43
get url
text

Ruskim jedinicama je naređeno da hiljade tijela svojih saboraca bace u masovnu grobnicu u Donjecku, objavile su sigurnosne službe i dodale kako je porodicama poginulih vojnika rečeno je da su "nestali u akciji" kako bi se izbjeglo uzbunjivanje ruske javnosti, prenosi The Times. 

U pozivu kojeg je presreo SBU, obeshrabreni vojnik govori prijateljici kako je tijelo njegovog preminulog saborca ​​pronašla sestra Inna. Kazao je da je Inna bila sumnjičava nakon što su joj rekli da je njen brat "nestao" i naveo da je platila mito za pristup masovnoj grobnici.

- Tamo je zapravo bilo neka vrsta deponija. Samo su ležali jedan na drugom. Dobro je platila, pa su ih micali dok ga nije našla. Bila je to rupa visoka kao čovjek. Rekla je da postoje hiljade tijela. Tamo ih bace i onda im je lakše reći da su nestali u akciji. Nije mrtvačnica; to je smetljište. Ograđeno je i ne puštaju nikoga unutra - rekao je vojnik. 

Procjene o broju ruskih ratnih žrtava variraju. Britanski obavještajci su prošlog mjeseca procijenili da broj mrtvih iznosi 15.000. Ukrajinsko ministarstvo odbrane vjeruje da je ta brojka 26.000.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.