open-navfaktor-logo
search
Predsjednik pobjegao
Talibani objavili da je rat u Afganistanu završen, brojni građani pokušavaju izaći iz države
Talibani su objavili kako je rat u Afganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u prijestolnicu Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz države.
16.08.2021. u 08:10
get url
text

Kako piše Al Jazeera panika i strah okovali su Kabul u ponedjeljak kada su teško naoružani talibanski borci preuzeli kontrolu nad napuštenom predsjedničkom palatom, a zapadne države požurile sa evakuacijom svojih građana.

Hiljade Afganistanaca, u očajničkom pokušaju da napuste državu, preplavile su kabulski aerodrom.

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda za Al Jazeeru je rekao kako oni ne žele živjeti u izolaciji i kako će uskoro biti objavljena vrsta i oblik nove vlade u Afganistanu.

- Hvala Bogu, rat je završen. Došli smo gdje smo nastojali doći, a to je do slobode u našoj državi i do nezavisnosti našeg naroda. Nećemo dozvoliti bilo kome da koristi našu zemlju i napada bilo koga, niti mi želimo štetiti drugima - naveo je Mohammad Naeem i pozvao na miroljubive međunarodne odnose.

Više hiljada Afganistanaca izašlo je na aerodrome kako bi pokušali da pobjegnu iz zemlje nakon što su talibani jučer ušli u Kabul. Američka vojska kontroliše aerodrom i pomaže u evakuaciji osoblja ambasade i drugih civila. 

Neki od izvještaja pokazuju da se američkim letovima koji prevoze diplomatsko osoblje iz zemlje daje prioritet, što izaziva bijes i dovodi do još vićeg haosa na aerodromu. Američki vojnici pucali su u zrak na aerodromu u Kabulu kako bi spriječili stotine civila da istrče na pistu, naveo je jedan zvaničnik.

- Masa je bila izvan kontrole. Pucnjevi su bili samo za smirivanje haosa - naveo je američki zvaničnik za Reuters.

Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai saopćio je da je formirano koordinacijsko vijeće za upravljanje prijenosom vlasti. U Vijeću su pored njega Abdullah Abdullah, političar koji je vodio mirovne pregovore sa talibanima te bivši vojskovođa Gulbuddina Hekmatyara.

U nedjelju je Karzai na Twitteru objavio video zapis sa svoje tri kćeri, tražeći od vladinih snaga i talibana da zaštite afganistanski narod.

Karzai je u razgovoru za BBC rekao da je predsjednik Ghani napustio zemlju stvarajući "vakum" i da je čim je čuo da je predsjednik Ghani napustio zemlju, kontaktirao bivše čelnike kako bi vidio što se može učiniti da se spriječi "haos".

Karzai je dodao kako se nada "da će sljedeća uprava slijediti volju naroda".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.