open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Talibani zabranili muziku, tvrde da su brige za sigurnost žena "neutemeljene"
Muzika u Afganistanu neće biti dopuštena pod talibanskom vladavinom, izjavio je galsnogovornik ove militantne grupe.
26.08.2021. u 14:33
get url
text

- Muzika je zabranjena u Islamu... Ali nadamo se da možemo uvjeriti ljude da ne rade takve stvari, umjesto da se na njih vrši pritisak - kazao je za New York Times Zabihullah Mujahid.

Pod vlašću talibana 1990-ih godina većina muzike, televizija i kina bili su strogo zabranjeni, a kršenja tih pravila ljude je moglo dovesti u ozbiljne probleme, piše BBC.

Nakon što su talibani uklonjeni sa vlasti, muzička scena u zemlji je procvjetala - održavani su koncerti i festivali, te je pokrenut i proslavljeni Afganistanski nacionalni muzički insitut. Nastupao je i ženski orkestar, koji je nastupao u zemlji i inostranstvu.

Mujahid je također za New York times kazao da su brige za sigurnost žena "neutemeljene". Kazao je da žene neće morati ostati kući ili uvijek pokrivati lice, te da se zahtjev da žena bude u pratnji muškog skrbnika odnosi samo na putovanja od tri dana ili duže. Također je rekao da će se žene moći vratiti svojim dnevnim rutinama.

Mujahid je u utorak upozorio žene da ostanu kod kuće dok se ne uspostave odgovarajući sistemi koji će osigurati njihovu zaštitu, jer neki talibanski borci nisu obučeni da ih ne povrijede ili uznemiravaju.

- Zabrinuti smo da bi naše snage koje su nove i koje još nisu dobro obučene mogle zlostavljati žene - rekao je Mujahid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.