open-navfaktor-logo
search
Pozitivna na COVID-19
Tigrica u zoološkom vrtu u New Yorku zaražena koronavirusom
Tigrica u njujorškom zoološkom vrtu, koja je suho kašljala, pozitivna je na novi koronavirus, objavile su američke vlasti u nedjelju.
06.04.2020. u 10:57
get url
text

Četverogodišnja malezijska tigrica Nadia u grupi je lavova i tigrova u Bronx Zoou kod kojih se razvio suhi kašalj, objavilo je Društvo za zaštitu divljih životinja koje upravlja zoološkim vrtom. Nije poznato kako virus pogađa druge životinjske vrste.

Kod velikih je mačaka uočeno smanjenje apetita, ali očekuje se da će se sve oporaviti, napisalo je društvo u saopćenju.

Tigrica je počela pokazivati znakove respiratorne bolesti najvjerovatnije nakon što je bila izložena zaraženom zaposleniku vrta koji nije imao simptoma bolesti, objavilo je u saopćenju američko ministarstvo poljoprivrede (USDA).

Prema ministarstvu to je prvi slučaj da se kod tigra pojavio COVID-19. Zoološki vrt zatvoren je od polovine marta, a prvi je tigar razvio simptome 27. marta.

Nema dokaza da životinje mogu zaraziti ljude novim koronavirusom, navodi USDA, te ističe da ljudi koji imaju simptome Covida-19 trebaju ograničiti kontakte s kućnim ljubimcima i drugim životinjama.

Testiranje je pokazalo da je Nadia pozitivna na virus nakon što je počela suho kašljati i očekuje se njezin oporavak. Ukupno je šest tigrova razvilo simptome COVID-19, piše CNN.

Nijedna druga životinja u zoološkom vrtu nema simptome te bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.