open-navfaktor-logo
search
I kontejneri prazni
Trakić: Vlada FBiH neka manje priča i više radi, više od 70 posto penzionera je na rubu gladi
Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, upozorava kako je više od 70 posto penzionera u Federaciji BiH na rubu gladi i zatražio je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da se uozbilji i obrati pažnju na ovu populaciju. 
12.01.2024. u 07:45
get url
text

Iako je iz vladinih institucija bilo najava o akontativnom povećanju penzija od januara ove godine, tačnije uvećanje januarskih penzija, o tome nema govora jer Vlada FBiH još nije utvrdila ni nacrt, a kamoli prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu.

Izgleda da na ulici moramo tražiti svoje pravo 

- Penzioneri moraju nešto poduzeti. Ovako je nemoguće. Čekamo Upravni odbor Saveza gdje ću kao jedinka biti konkretan. Izgleda da mi penzioneri moramo na ulici tražiti svoje zakonom zagarantovano i radom stečeno pravo i pravo na život jer ovako je nemoguće živjeti. Nemoguće je jer su svi dobili pomoć za ublažavanje inflatorne krize, jedino izgleda penzioneri nisu osjetili inflaciju - govori za Faktor Trakić.

U Federaciji je nešto više od 440.000 penzionera i od tog broja 77 posto je sa penzijom do zagarantovane (642 KM).

- Više od 70 posto penzionera je na rubu gladi. Mi znamo šta je odluka o privremenom finansiranju. Nismo nepismeni, ima dosta obrazovanih i pismenih penzionera. Odluka o privremenom finansiranju poznaje samo troškove od tri mjeseca u protekloj godini. Samo to, ništa više. Nema povećanja penzija - govori Trakić.

Kontatuje da se premijer Federacije Nermin Nikšić otkako je došao na vlast nikada nije sastao sa predstavnicima penzionera.

Neka manje pričaju, a više rade 

- Neka ti na vlasti obrate pažnju na penzionere jer i njih to čeka. Kod nas inflacija ide punim galopom, ne kaska. Vidimo da sve skuplja iako "zaključavaju" cijene. Metar drva je bio 128 KM, a sada je 168 KM, a tokom zime je potrebno najmanje 10 metara drva. Kako penzioner da to plati i u ratama. Poručio bih Federalnoj vladi da manje pričaju, a više rade - kaže Trakić i dodaje:

- Izgleda penzioneri im trebaju samo kada su izbori. Ne bi se trebali tako ponašati, neka malo ozbiljnije shvate našu populaciju jer više od 70 posto je na rubu egzistencije, na rubu gladi. Nažalost, nema ni po kontejnerima ništa, ne možemo ni na kontejnere i oni su prazni, gotovo je. Kuhinje su pune. Žalosno je vidjeti penzionere u njima, čovjeka koji je radio 40 godina i koji treba živjeti od svoga rada da ide u kuhinju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.