open-navfaktor-logo
search
Zgrada oštećena
Traže da bude evakuirana: Izrael bombardovao okolinu bolnice Quds u Gazi
Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da su izraelske snage ponovo intenzivno gađale okolinu bolnice Quds u Gazi, kojoj su ranije prijetile bombardovanjem, javlja Anadolu.
29.10.2023. u 21:07
get url
text

Naveli su da su izraelske snage kontinuirano i direktno bombardovale okolinu bolnice kako bi natjerale medicinsko osoblje, povrijeđene i raseljene civile koji su se sklonili u bolnicu da evakuišu zgradu.

Konstatovano je da je bombardovanje izazvalo ozbiljnu štetu na nekim dijelovima bolnice, a gust dim otežavao je disanje pacijentima.

Navedeno je da je izraelska vojska upozorila rukovodstvo bolnice, kao i civile koji su zbog intenzivnog bombardovanja napustili svoje domove i sklonili se u bolnicu da evakuišu zgradu.

U saopćenju je navedeno da se u sjevernom dijelu bolnice nalaze tri agregata za struju, kao i stanice za proizvodnju kisika u istočnom i sjevernom dijelu te je naglašeno da ova situacija predstavlja ozbiljnu opasnost i da bi eventualno bombardovanje moglo izazvati veliki požar u regionu.

Palestinski Crveni polumjesec također je podijelio s novinarima slike na kojima se vidi stanje u bolnici u kojoj su izraelski ratni avioni prijetili bombardovanjem.

Na snimku se vidi da su prozori na pojedinim dijelovima bolnice razbijeni, gusti dim i prašina su zatrpali unutrašnjost, a vladala je panika među civilima.

Palestinski Crveni polumjesec je u podne objavio da su izraelske snage zaprijetile bombardovanjem bolnice Quds koja je povezana s palestinskim Crvenim polumjesecom i zatražila od njih da je odmah evakuišu, te da je područje oko bolnice pogođeno od jutros.

Kao odgovor, Palestinski Crveni polumjesec je izjavio da neće evakuisati bolnicu i da će nastaviti s radom.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.