open-navfaktor-logo
search
Sarajevski energetski forum 
Treba čak 65 različitih papira za dozvolu za jednu električnu punionicu na autoputu
Sarajevski energetski forum okupio je desetke domaćih i regionalnih stručnjaka koji su tri dana diskutovali o energiji, održivom razvoju i šansama koje se nude Bosni i Hercegovini i regiji, saopćeno je danas iz Sarajevskog energetskog foruma (SEF).
25.06.2023. u 11:58
get url
text
Sarajevski energetski forum
Sarajevski energetski forum

Veliku pažnju posljednjeg dana SEF-a izazvao je panel pod nazivom "Izgradnja infrastrukture električnih punionica u BiH – između barijera i šansi za razvoj".

Kako je navedeno u saopćenju SEF-a, električna vozila su budućnost u saobraćajnom sektoru, ali kod nas skoro da ne postoji infrastruktura za punjenje električnih automobila.

Panelisti su istakli da su četiri ključna zadatka za unapređenje elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini: adekvatna zakonska regulativa, izgradnja infrastrukture (punionica), finansijski poticaji i promjena svjesti o ovoj temi.

- Nije sve crno. Ima pozitivnih stvari. Vijeće ministara je, recimo, suspendiralo odluku na carine za elektro vozila. Porsche je lider u elektromobilnosti i u idućem periodu imat ćemo čak 75 posto auta koja su električna. To je trend koji ide nezaustavljivo. Slikovito rečeno, mi se ovdje nalazimo u fazi u kojoj smo upalili auto, ubacili u brzinu, dajemo gas, ali je ručna povučena i ona nam ne daje da idemo naprijed. Obratili smo se nadležnim kako da se pojednostavi birokratija i očekujemo pozitivne odgovore - rekao je panelista Haris Muratović iz Porschea BiH. 

Emir Hota iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo govorio je o investicijama u mobilnost, posebno javni prijevoz, te obnovi voznog parka, kao i uspostavljanju sistema koji će afirmirati elektromobilnost u glavnom gradu.

Nedžad Hasanspahić iz Elektroprivrede BiH je izlagao o ključnim problemima u izgradnji infrastrukture iistakao da je potrebno je čak 65 različitih dokumenata da bi se dobila upotreba dozvola za jednu punionicu na autoputu.

- Na primjer, za jednu vjetroelektranu treba između 70 i 80 dokumenata. U BiH ima oko 260 punionica za automobile. To je premalo i to se mora hitno mijenjati - dodao je Hasanspahić.

Aldina Hadžić iz firme eGo iz Sarajeva, koja se bavi Car Sharingom, kazala je da je to koncept najma automobil putem aplikacije.

- Za samo šest mjeseci smo razvili ovaj projekat. Uradilo se nešto. Jest sporo, ali ipak ima pomaka, to treba priznati. Mi smo pozitivno iznenađeni reakcijama i očekujemo da ovaj projekta bude super priča - dodala je Hadžić.

Na panelu je zaključeno da tranzicija na putu ka dekarbonizaciji i smanjenju zagađenja iz transporta sama automobilska industrija ne može iznijeti bez zajedničkog i timskog djelovanja, prije svega sa predstavnicima vlasti koje će olakšati i ubrzati ovaj tranzicijski period donošenjem strateških zakonskih mjera.

Te mjere se u prvom pogledu odnose na poticaje pri kupovini električnih vozila, te razvoj infrastrukture koja znači pojednostavljenje procedure instalacije punionica uz poticaje, odnosno stimulaciju njihovoj instalaciji kako bi se ubrzao tranzicijski period.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.