open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Turska osudila izraelske napade na Gazu
Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je izraelske zračne napade na Gazu i upade Jevreja u kompleks Al-Akse, javlja Anadolu Agency (AA).
07.08.2022. u 17:16
get url
text

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da se najoštrije osuđuju kontinuirani napadi Izraela na civile i upadi u kompleks džamije Al-Aksa.

- Pored napada koje je Izrael pokrenuo na Gazu 5. avgusta, a koji su uzrokovali smrt mnogih civila, uključujući i djecu, danas su izraelski zastupnik Itamar Ben-Gvir i grupa fanatičnih Jevreja upali u džamiji Al-Aksa u pratnji izraelske policije. Stoga oštro osuđujemo napade Izraela na civile i upade u kompleks Al-Akse - navodi se.

- Takve provokativne aktivnosti, koje predstavljaju jasno kršenje statusa quo u Al-Aksi, izazvat će dodatnu eskalaciju napetosti u regionu - dodaje se u saopćenju.

Ponovljen je apel izraelskoj vladi da ne dozvoli takve postupke kojima se narušava status i duhovnost al-Akse.

Izrael je u petak pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze navodeći kao razlog "neposrednu prijetnju od napada" grupe Islamski džihad.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. avgusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da su u izraelskim napadima na Gazu ubijene 32 osobe, uključujući šestero djece i četiri žene. Ranjene su 253 osobe. Također, danas je oko 2.200 fanatičnih jevrejskih doseljenika, uključujući izraelskog krajnje desničarskog parlamentarca Itamara Ben-Gvira, upalo u kompleks al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.